Русия: Македония ще е цел на ответен удар, ако влезе в НАТО

Понеделник, 30 Юли 2018 13:14 Написана от  Публикувана в Тема в Развитие

Македония ще има съдба на цел на ответен удар при евентуална агресия на НАТО срещу Русия, ако влезе в Алианса. Това заяви руският посланик в Скопие Олег Шчербак по време на пресконференция. В отговор на въпроси за предупрежденията, че ще има последствия за членството на Македония

в НАТО, Шчербак попита: "От това ли имате нужда вие и децата ви?“. Според Русия НАТО е остатък от Студената война със строга блокова структура, виновна за множество агресивни войни, които са убили милиони и са разрушили няколко държави. Москва смята, че сред бомбардираните от НАТО държави са Югославия, Ирак, Либия, Сирия, Афганистан, Йемен.

“Във военните си доктрини НАТО и лидерът на Алианса Съединените щати обявиха, че Руската федерация е техен съперник. В такъв случай не можем да приветстваме усилията на Република Македония да влезе в НАТО и да се превърне в територия за база на военна инфраструктура и вероятно военни офанзивни войски на този военен съюз. Освен това трябва да имате предвид, че вашето членство в НАТО ще доведе до ограничаване на суверенитета на страната. НАТО изисква от всички държави членки подчинение, което означава, че Македония ще трябва да подкрепя всички антируски действия, включително санкции“, каза още Шчербак. Противно на общоприетото схващане, членството в НАТО няма да предостави на Македония просперитет, поясни руският посланик и добави, че териториалната цялост няма да бъде консолидирана.

Оставете коментар