Македония започва предприсъединителни преговори за членство в НАТО

Сряда, 25 Юли 2018 14:30 Написана от  Публикувана в Тема в Развитие

Македония започна предприсъединителни преговори за членство в НАТО, след като официално получи покана на срещата на върха, проведена в Брюксел на 12 - ти юли. Делегация от Алианса, водена от директора по европейските и глобални въпроси Джеймс Макки,

в момента е на посещение в Македония. Заедно с представители на всички заинтересовани институции, участващи в процеса, делегатите ще обсъдят правните, финансови и политически въпроси, които ще възникнат по време на преговорите за членство.
На днешната пресконференция с националния координатор за НАТО Стево Пендаровски Макки изрази очакване, че Македония ще стане 30-та членка на НАТО в близките 18 месеца. Той посочи, че след като приключат вътрешните процедури в страната и след като парламентите на всички страни-членки на НАТО ратифицират решението за влизане, Македония ще стане 30-и член на алианса.

„Вашата страна участва в продължение на няколко години в процеса на партньорство за мир и в подготовката на планове за членство, което означава, че тя е наистина готова“, каза Макки.
„С посещението на тази висша делегация на НАТО, де факто започват предприсъединителните преговори, а това, че делегация на НАТО е тук веднага след приемането на решението на срещата на върха в Брюксел означава, че алиансът е готов действително да поеме ангажиментите, за които от години повтаря. Това е "политиката на отворени врати", каза Пендаровски. „Ще обсъдим това, което е типично за предприсъединителните преговори с всяка страна досега - от военно-технически въпроси до правните и финансови последици от бъдещото членство на страната в алианса. След пресконференцията представителят на НАТО ще се отправи към Министерството на външните работи, където ще присъстват представители на институциите, участващи в този процес, а след това отново ще се върне в парламента, където ще има втора среща с представители на правителството. Пендаровски прогнозира, че процесът на предприсъединителните преговори ще приключи през следващите няколко месеца. „Основната политическа задача на правителството, Договорът с Гърция, продължава да бъде нашата предпоставка за пълноправно членство“, каза той, добавяйки, че се очаква до края на годината преговорите да приключат.

Оставете коментар