Министърът на отбраната на САЩ заяви, че не се планират съвместни действия с Русия в Сирия

Сряда, 25 Юли 2018 10:15 Написана от  Публикувана в Тема в Развитие

Пентагонът не планира съвместни действия с Русия в Сирия. Това заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис. Така той отхвърли предложението, отправено от Москва непосредствено след срещата на върха в Хелзинки.

В петък, 20 юли, държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео потвърди, че темата е била обсъждана във финландската столица от президентите на Съединените щати и Руската федерация. Пентагона обаче е против координирането на действията с Русия в Сирия, където двете държави провеждат отделни военни кампании. Още повече, че САЩ редовно обвиняват Русия, че с действията си допринася за жертвите сред цивилното население и съответно за увеличаването на бежанския поток.
В момента единствената комуникация между САЩ и Русия се осъществява посредством "гореща линия", чиято цел е да предотврати евентуални сблъсъци между наземните и военновъздушните сили на двете страни. За съвместни действия в Сирия е необходимо и одобрението на Конгреса, който след руската анексация на Крим през 2014 година, прие закон, забраняващ взаимодействието с въоръжените сили на Русия.

 

Оставете коментар