Еманюел Макрон: Плановете за създаване на мигрантски лагери извън ЕС са пред провал

Четвъртък, 05 Юли 2018 12:14 Написана от  Публикувана в Тема в Развитие

Плановете на ЕС да създаде мигрантски лагери извън Европа са пред провал. За това предупреди президентът на Франция Еманюел Макрон, подчертавайки, че досега нито една страна от континента не е дала съгласието си да приеме такъв.


Politico припомня, че европейските лдиери се разбраха да проучат идеята през този месец. Но по време на посещението си в Нигерия Макрон заяви, че в голяма част от страните в Африка има притеснение, че лагерите ще се превърнат в притегателна точка за мигрантите. До момента няма съгласие от нито една страна да приеме подобен лагер. Приемните лагери, коментира Politico, трябваше да са компромиса на европейските лидери - едни от тях настояват за строг граничен контрол, а други - за насърчаване на мигрантите. Според плана именно в тези лагери трябваше да се определя кой действително е бежанец и кой - икономически мигрант.
Френският държавен глава заяви още, че негов приоритет е да убеди африканците да не предприемат "безумния риск" да пътешестват до Европа. Само от началото на годината повече от 1000 души са загинали при опити да преминат Средиземно море.

Оставете коментар