Македонският парламент ще обсъди ратификацията на договора за името с Гърция

Вторник, 19 Юни 2018 14:32 Написана от  Публикувана в Тема в Развитие

Започна заседанието на македонския парламент, на което ще се обсъди ратифицирането на договора за името с Гърция по съкратената процедура. На заседанието присъстват депутати от управляващото мнозинство, както от опозицията.

Очаква се ратифицирането да се състои до края на седмицата. Днес депутатите ще се съберат, за да обсъдят нуждата от ратифициране на споразумението. Тъй като на самия договор има европейското знаме то той трябва да бъде разгледан първо от парламентарната Комисия по европейските въпрос. Тя ще има два дни до полунощ да разгледа споразумението. След като премине през Комисията законопроекта ще трябва да се върне в пленарна зала, където ще бъде обсъден отново и окончателно ратифициран.
Ратифицирането обикновено изисква мнозинство или мнозинство на присъстващите депутати. Минималния кворум за работа е 61 депутати, което значи, че за преминаването на законопроекта ще са нужни 31 гласа. Според информацията на македонските медии, вчера са започнали консултации с парламентарните групи за техният предполагаем вот. СДСМ и ДСИ се очаква да гласуват с „да”. От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ заявиха, че малко преди заседанието ще се съберат, за да обсъдят как ще гласуват. Очаква се те да не подкрепят проектозакона, особено след като техният лидер заяви, че е твърдо против промяна на конституционното име и конституцията. След приемането от парламента споразумението трябва да бъде изпратено на президента Георге Иванов, който има 7 дни да подпише. Ако той откаже и наложи вето, то законът се връща пак в парламента, където този път ще има нуждата от подкрепата на абсолютното мнозинство да са премине. Ако и след това документът премине, то президентът е длъжен да го подпише.

Изпълнението на споразумението се извършва на етапи и трябва да влезе в сила, след като и двете страни го приемат по установени вътрешни процедури. Ако обаче една от страните не приеме споразумението, то няма да бъде прилагано. Последната дума са това има македонският народ, който ще гласува на референдум през есента. Успоредно със заседанието на парламента пред сградата му продължават протестите против договора.

 

Оставете коментар