В Турция са издадени заповедите за арест на още 124 военни

Вторник, 19 Юни 2018 12:27 Написана от  Публикувана в Тема в Развитие

Прокуратурата в турския град Коня издаде заповедите за ареста на още 124 военни, обвинени в принадлежност към "терористичната организация на фетхулалистите" (ФЕТО), съобщи телевизия Хабер тюрк. Арестите се извършват в самия град коня и в още 30 провинции.

Полицейските акции започнаха рано тази сутрин едновременно в населените места, където живеят или пребивават обвиняемите.

Според прокуратурата някои от обявените за задържане са се занимавали с координирането на клетките на организацията, действащи в армейските структури. След неуспешния опит за военен преврат на 15 юли 2016 г. турските власти предприеха безпрецедентни мерки за прочистване на страната от привърженици на намиращия се в изгнание в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за организирането на преврата. След провалилия се преврат в Турция бяха арестувани над 50 000 души, а уволнени или отстранени от работа бяха 140 000 държавни служител, работили в различни ведомства. Сред засегнатите бяха и множество полицаи, учители, учени, журналисти.

Оставете коментар