10 души са в болница след сблъсъци между мигранти и жители на остров Лесбос

Понеделник, 23 Април 2018 14:23 Написана от  Публикувана в Тема в Развитие

Най - малко 10 души са откарани в болница, а над 100 са арестувани след агресивен протест срещу мигранти, които лагеруват на главното пристанище на остров Лесбос от 5 дни. Това съобщава АП, позовавайки се на властите на острова.


Полицията разчисти площада на пристанище Митилини рано тази сутрин, след като в района имаше сблъсъци през цялата нощ. Местни протестиращи хвърляха бомбички по мигрантите. Повечето от ранените са мигранти, няма сериозно пострадали, съобщава гръцката държавна телевизия.
На острова протестират търсещи убежище след решението на Върховния съд от миналата седмица, по силата на което пристигащите на гръцките острови от Турция могат да пътуват до континенталната част на страната, докато молбите им се обработват. Решението обаче няма ретроактивен ефект, което значи, че вече пристигналите мигранти нямат право да напускат т.нар. "хот спотс".
Кметът на Лесбос изпрати писмо до гръцките министри на миграционната политика и обществения ред, в което пише, че има 10 000 търсещи убежище в община с население от 27 000 души. "Нашият остров отново е заложник. Лесбос не може да търпи повече това", пише Спирос Галинос.
Управляващата партия Сириза обави, че зад нападенията тази нощ стоят крайнодесни бандити.

Оставете коментар