Петер Сиярто: ИД иска да изпраща терористи в Европа

Сряда, 14 Февруари 2018 10:32 Написана от  Публикувана в Тема в Развитие

Терористичната организация "Ислямска държава" променя тактиката си и иска да изпраща терористи в Европа. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, който присъства на срещата на външните министри на Глобалната коалиция, бореща се срещу групировката,

проведена в Кувейт. 

"Защитата на външните граници днес е дори още по - важна цел и задача за Европа", заяви Сиярто. "Благодарение на бойните успехи на коалицията срещу ИД терористите са изгубили 98 % от териториите, окупирани преди. Това може да са добри новини, но те носят и допълнително предизвикателство", подчерта той. 

"Терористичната организация е променила тактиката си и от една страна се опитва да окупира нови територии, но също така иска да изпрати обратно у дома своите европейски бойци. Около 5000 души са отишли там от Европа и 3000 души, които са граждани на ЕС, все още са в района", допълни унгарският министър. 

"ИД иска да ги върне в Европа, за да извършват атаки", убеден е той.

"Поради тази причина в своето настоящо положение, терористичната организация представлява поредната заплаха за сигурността на Европа, защото с новата мигрантска вълна ние можем да отворим портите на Европа пред тези терористи, които искат да се върнат по родните си мета", подчерта Сиярто.

Оставете коментар