Българо - турската граница се преминава срещу 10 000 евро

Петък, 24 Ноември 2017 10:41 Написана от  Публикувана в Тема в Развитие

10 000 евро на човек струва нелегалното преминаване на българо-турската граница, твърдят източници на Нова ТВ. Предполага се, че по тази схема е действал и каналът, заради който бяха задържани трима българи.

Мъжете остават в Одринския затвор, но все още нямат официално повдигнати обвинения.
След опита за държавен преврат вече 16 месеца в Турция е в сила извънредно положение. На практика това дава огромна власт в ръцете на президента - Реджеп Ердоган.
След опита за преврат започнаха масови арести. В момента в затворите има близо 230 000 души. Около 50 000 от тях са обявени за "Гюленисти", а над 60 000 са задържани с мотив, че участват в терористична група.
Задържаните българи са заподозрени в „нелегален трафик на мигранти и участие в престъпна организация”. Това е текстът, който позволява най-бърз и лесен арест. Николай, Шабан и Гюрсел са имената на българите, които чакат присъдата си. Съобщават ги турски агенции, но властите официално мълчат. Задържаните мъже са от Крумовград и Кърджали.
Има досъдебно разследване, трябва да бъдем много прецизни към информацията за обвинението. Важно е да кажем, че и тримата са само български граждани, не са с двойно гражданство”, коментира Надежда Нейнски, посланик на България в Турция.
Един от задържаните е от Крумовград, а останалите живеят в Кърджали. Мъжете владеят перфектен турски. Това е и причината да откажат преводач в затвора. Имат обаче служебен защитник.
Въпреки ситуацията, която се разиграва в Турция, българската дипломация постигна една малка победа. Представител на консулството беше допуснат до затвора вътре в Одринския затвор, за да се увери, че са здрави. Действие, което се определя като значимо, защото това е едно от най-строго охраняваните места в Турция. Добавяме и факта, че българите се спрягат за връзка с Фетуллах Гюлен, а в страната има извънредно положение именно заради него - това е успех. Ситуацията обаче остава несигурна. Предвид сериозното обвинение, анализатори призовават за спешни мерки.

Оставете коментар