Бежанци на бунт срещу закриване на лагер на остров Манус

Вторник, 31 Октомври 2017 10:21 Написана от  Публикувана в Тема в Развитие

Бежанци, държани от Австралия в Папуа Нова Гвинея, са започнали действия срещу закриването на център за настаняване, пише BBC.  Австралийското правителство задържа миграните, пристигнали по море, в малката островна страна Науру и остров Манус, който е провинция на Папуа Нова Гвинея.

Центърът за настаняване на острова трябва да бъде закрит във вторник, след като съд постанови, че е "противоконституционен". Настанените там обаче твърдят, че закриването на центъра ще ги лиши от достъп до вода електричество и сигурност и много от тях отказват да напуснат.
Местните власти издадоха предупреждение, че след 17:00 часа местно време в лагера няма да има електричество, течаща вода и храна.
Пред BBC бежанците заявяват, че планират мирен протест и вече са започнали да складират вода за пиене и сухи бисквити.
600 - те бежанци и търсещи убежище хора не искат да се настанят сред жителите на остров Манус, твърдейки, че се страхуват от нападения.
Миналата седмица Human Rights Watch предупреди, че е възможно те да станат жертва на насилие от страна на местни хора, които са ги нападали и преди - понякога с мачетета и камъни.
Властите в Канбера многократно отказваха да транспортират бежанците до австралийска земя, аргументирайки се, че така биха окуражили и други да предприемат опасното пътуване по море, което може да доведе до много смъртни случаи.
В момента Австралия и Папуа Нова Гвинея си прехвърлят отговорността за бежанците от закрития център.

Оставете коментар