Каракачанов: Трябва да защитим границите на ЕС, ако е необходимо - и с оръжие

Четвъртък, 17 Август 2017 13:12 Написана от  Публикувана в Тема в Развитие

България ще използва в бъдеще армията при охраната на границата си с Турция, обяви пред в. „Ди Велт“ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.Интервюто е озаглавено: "Трябва да защитим границите на Европейския съюз, ако е необходимо и с оръжие", предаде БНР.

 

"Границата между двете държави ще бъде разделена на пет зони, като всяка от тях ще се охранява от въоръжени военнослужещи. Сред тях ще има и специални части“, заявява Каракачанов.

Общият брой на военните по границата с Турция ще наброява около 600 души, добави вицепремиерът и военен министър.

Каракачанов критикува в интервюто неспособността на ЕС да затвори пътя на мигрантите през Средиземно море.

"Не можем да допускаме повече масовото нелегално преминаване на границите на Европа“, казва Каракачанов.

"ЕС и НАТО трябва да изпратят свои военни мисии в Италия и Гърция, за да охраняват външната граница на Евросъюза при необходимост и с военна сила“, добавя българският министър.

По неговото мнение по-голямата част от хората, които достигат бреговете на Европа през Средиземно море, са икономически мигранти. Те не търсят закрила за живота си, а просто искат да живеят в богатия Запад“, коментира министърът.

Вчера Австрия обяви, че изпраща войници, които да подпомагат полицията да следи движенията на мигрантите край югозападната й граница с Италия.

Наблюдава се рязко увеличение на броя на мигрантите, които се опитват да преминат от Италия в Австрия с товарни влакове, прикрепвайки се под каросерията на вагоните, каза Хелмут Томач, шеф на полицията в провинция Тирол.

"Въпросът не е само да предотвратяваме нелегалната миграция, но и да спасим човешки животи", посочи той.

Оставете коментар