Три НПО спряха временно да спасяват мигранти от Средиземно море

Понеделник, 14 Август 2017 15:56 Написана от  Публикувана в Тема в Развитие

Още две хуманитарни организации се присъединиха към "Лекари без граници" и прекратиха временно операциите по спасяване на мигранти в Средиземно море, съобщава Ройтерс.

"Спасете децата" и "Сий Ай" обявиха, че също се чувстват застрашени от либийската брегова охрана и екипите им вече не са в безопасност, докато работят.
"Оставяме смъртоносна заплаха в Средиземно море", предупреждава основателят на немската организация "Сий Ай" Михаел Буш Хойер. Той твърди, че Либия е отправила "явна заплаха" към всички НПО - та, които действат в района на нейното крайбрежие.
Междувременно нараства и напрежението между организациите и италианското правителство. Страната е сериозно засегната от бежанската вълна и властите изказаха съмнения, че някои от организациите улесняват трафика на хора към Европа. Този месец страната започна военноморска мисия в либийски води, за да обучава и подкрепя бреговата охрана .
В Италия за последните 4 години са пристигнали 600 000 мигранти. Повечето от тях са стигнали до бреговете ѝ в ненадеждни плавателни съдове от Либия. Загиналите в морето са повече от 13 000 души.

Оставете коментар