На неофициалната среща на министрите на отбраната от Европейския съюз Италия ще защити идеята за ротация на европейските пристанища за прием на спасени мигранти в рамките на средиземноморската мисия "София", като Франция и Испания се очаква да заемат началото на списъка,

Министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш заяви, че страната му няма възможност да приема повече бежанци, които „влизат в Евросъюза от Средиземно море“, съобщава Радио Прага. "Чехия няма да приеме нито един бежанец, тъй като приема хора от Украйна",

Унгарските власти са преустановили доставките на храна на търсещите убежище, настанени в транзитните зони, съобщава електронното издание на швейцарския вестник Die Neue Zuercher Zeitung в поредна статия, посветен на голямата тема за миграцията в Европа.

Прокуратурата в Италия започна разследване за незаконното задържане на 177 мигранти на борда на кораб на бреговата охрана, който министърът на вътрешните работи Матео Салвини отказва да допусне да слязат. „Убалдо Дичоти“ е акостирал от 48 часа в пристанището на Катания, Сицилия,

31 - годишен чеченец е задържан от немските власти по подозрение, че готви атентат, съобщават местни медии. От държавното обвинение съобщават, че задържаният е Мохамед Али С.При акцията, в която участие са взели спецсилите GSG9, е бил претърсен и апартаментът на чеченеца.

Турските власти са осуетили опита на две групи от общо 23 мигранти да влязат нелегално в България. Те се опитвали да пресекат границата в района на Дерекьой - Малко Търново край град Къркларели, когато били засечени от граничните власти.

Мигрантските потоци към страните от Европейския съюз са спаднали рязко през първите 7 месеца на годината. Това сочи доклад на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс.

Поне девет души, сред които и деца, са се удавили близо до турския бряг, след като лодката им се преобърнала. Мигрантите плавали в Егейско море, близо до провинция Айдън. На малкия плавателен съд имало общо 13 души.

Няколкостотин деца в Германия са в риск заради ислямска радикализация. Тези деца са "риск за сигурността на Германия, който не може да бъде пренебрегван", сочи доклад на Германската агенция за защита на конституцията, цитиран от Politico.

Данните на МВР показват, че в последните два месеца влизащите в страната мигранти са по-малко от тези, които я напускат. Статистиката сочи, че през юни и юли полицията е задържала 88 души на изход на държавната граница. За същия период арестуваните на влизане в България са 52,