Полицията в Словакия е спряла два камиона, в които са превозвани общо 78 мигранти. Това съобщава Дойче Веле, позовавайки се на властите в Братислава.

ООН обвини ЕС в "нечовешко" отношение към мигрантите в Средиземно море. Острата критика е заради подпомагането на либийските власти при залавянето на мигрантите и връщането им в "ужасни", както ги описва организацията, затвори. 

В Държавната агенция за бежанците (ДАБ) не е постъпило нито едно заявление от община, която иска да сключи споразумение за интеграция на чужденци, търсещи закрила. Това е отговорила агенцията на въпрос на "Дневник".

575 мигранти, готвещи се да преминат нелегално в Гърция и България, са били задържани от турските гранични власти. Това съобщава Дирекцията за сигурност в Одрин.

Властите в Италия разследват смъртта на 26 жени от Нигерия, съобщава BBC.  Повечето от убитите са в тийнейджърска възраст. Полицията смята, че момичетата са били подложени на сексуално насилие и убити от каналджии, докато се опитват да пресекат Средиземно море.

Бежанци, държани от Австралия в Папуа Нова Гвинея, са започнали действия срещу закриването на център за настаняване, пише BBC.  Австралийското правителство задържа миграните, пристигнали по море, в малката островна страна Науру и остров Манус, който е провинция на Папуа Нова Гвинея.

През оградата по българо - турската граница за минути минават по 40 души - по - бързо, отколкото автобус с бежанци през КПП. Това каза говорителят на БСП Елена Йончева пред журналисти във връзка с филма си за българо - турската граница, предаде ИА "Фокус".

Министерският съвет включи в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност временното възпрепятстващо съоръжение по българо - турската граница. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Кораб удари лодка с мигранти край Тунис

Понеделник, 09 Октомври 2017 13:17 Написана от

Тунизийски кораб и плавателен съд, превозващ мигранти, са се блъснали в Средиземно море, съобщава австрийската медия ORF.
Съобщава се за "много загинали", но броят им в момента не може да бъде уточнен.

В граничната зона са задържани 410 лица през 2017 година, докато през 2016 те са били 3049 - 7 пъти повече.  Това каза вътрешният министър Валентин Радев в отговор на въпроса за сигурността с границата по Турция, предаде ИА "Фокус".