СГП внесе обвинителен акт за укриване на данъци за почти 1 милион лева

Понеделник, 17 Декември 2018 12:28 Написана от  Публикувана в Прокуратура

Днес, 17 декември 2018г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Христо Г.  за укриване на данъчни задължения в особено големи размери - престъпление по чл.255 ал.3 вр. ал.1 вр.чл.26 ал.1 от НК.

 

Христо Г. е предаден на съд, затова, че в периода 01.10.2011г. до 14.11.13г. в гр. София, в условията на продължавано престъпление, е  избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери – 917 617.31 лева /деветстотин и седемнадесет хиляди шестстотин и седемнадесет лева и 31 стотинки/.

 Той е реализирал престъплението като при воденето на счетоводството многократно съставял документи с невярно съдържание, в които отразявал  сделки, без  те да са реално осъществени.

След това, при подаване на изискуемите от закона декларации пред ТД на НАП  25 пъти потвърдил  тази неистина и по този начин ежемесечно намалял размера на дължимия към фиска данък добавена стойност.

Христо Г. заемал длъжността „счетоводител“ на търговското дружество, но реално ръководител и осъществявал цялата му търговска дейност .

Ако бъде признат за виновен Христо Г. може да получи наказание лишаване от свобода за срок от 1 /една/ до 8 /осем/ години и „глоба“ от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

Оставете коментар