Печат на тази страница

Приключи разследването срещу шофьорката, която причини тежката катастрофа с автобус край Вакарел

Четвъртък, 06 Декември 2018 11:17 Написана от  Публикувана в Прокуратура

Приключи разследването срещу шофьорката от Вакарел - Цвета Таскова за катастрофата на магистрала "Тракия". Предстои прокуратурата да внесе в Окръжен съд- София обвинителен акт срещу нея по обвинение за нарушване правилата за движение и причиняване смърт по непредпазливост,

съобщиха от държавното обвинение.

На 13 април 2018 год., на АМ "Тракия" край Вакарел при тежко пътно транспортно произшествие между лек автомобил марка "Рено Меган" и автобус марка "Мерцедес" загинаха шестима души, а 17 пътници в автобуса получиха средни телесни повреди. В хода на разследването към наказателна отговорност бе привлечена Цвета Таскова, управлявала лекия автомобил, за особено тежък случай на престъпление по транспорта – по чл. 343а, ал. 1, б."г", пр.2-ро, вр. чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, б. "б", пр. 2-ро, вр. ал. 1, б. "б" и б. "в", вр.чл.342, ал.1 от НК, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години, уточняват от държавното обвинение.

От събраните до момента доказателства е установено, че по време на изпреварването на автобуса, Таскова е предприела завиване вдясно, при което лекият автомобил с челната си дясна част се е ударил в лявата странична част на автобуса в областта около задната ос. Последвало е приплъзване, при което с дясната си предна гума автомобилът е достигнал предната част (пред предна ос) на ляво предно колело на автобуса. При това предната лява гума на автобуса се е спукала и е била блокирана. В резултат от вклиняването на лекия автомобил в автобуса, последният се е наклонил надясно. За водача на автобуса е било невъзможно контролирането му. Част от пътуващите в пътническото помещение на автобуса, следствие на инерционните сили, са счупили с телата си десните стъкла на автобуса и са изпаднали извън автобуса по затревеното пространство. Автобусът е навлязъл в крайпътното пространство /канавка/ и се е обърнал на дясната си страна. Пътно транспортното произшествие е било предотвратимо, ако Таскова при извършването на маневрата "изпреварване" е осигурила минималната странична дистанция.

На 30 ноември 2018 г. на Таскова е предявено прецизно обвинение за това, че на 13 април 2018 г. на АМ "Тракия", управлявайки лек автомобил "Рено Меган", при извършване на маневра "изпреварване" е нарушила правилата за движение по пътищата по чл. 42, ал. 2, т. 1 : "Водач, който изпреварва, е длъжен по време на изпреварването да осигури достатъчно странично разстояние между своето и изпреварваното пътно превозно средство", в резултат на което е настъпил удар между лекия автомобил и автобуса и по непредпазливост е причинила смъртта на шестима пътници и средни телесни повреди на останалите седемнадесет лица.