Четирима са задържани за контрабандата на тютюн в особено големи размери

Вторник, 10 Юли 2018 12:32 Написана от  Публикувана в Прокуратура

Апелативният специализиран наказателен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" на четирима участници в организирана престъпна група от с. Абланица, Гоцеделчевско, за незаконно държане и разпространение на нарязан тютюн в големи размери,

съобщават от обвинението.

Петият участник в групата е на свобода с парична гаранция, за да може да полага грижи за децата си.

Досъдебното производство е образувано в края на ноември 2017 г . Участниците в групата са задържани на 26 юни 2018 г. при специализирана операция на ГДБОП, РЗ БОП-Благоевград и Специализираната прокуратура.

Първата съдебна инстанция наложи на ръководителя на групата мярка за неотклонение "Домашен арест", а на участниците - парични гаранции. Решението обаче бе протестирано от Специализираната прокуратура пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Събраните доказателства по делото сочат, че групата е действала при висока конспиративност и синхрон в действията на участниците. По време на операцията по задържането е открито "производственото" помещение, в което е открито голямо количество нарязан, пакетиран и етикиран тютюн. На част от пакетите са били залепени товарителници на куриерски фирми за
експедиция към различни потребители.

Суровия тютюн участниците в групата изкупували от производители. Клиентите били набирани главно по интернет. Заявките си за нарязан тютюн те подавали онлайн, като исканите количества били най-често по 1 килограм.

На ден групата изпращала до 150 пратки, като цената за килограм нарязан тютюн варирала между 35 и 40 лв., в зависимост от сорта и качеството.

Загубата за бюджета в случая е значителна, доколкото акцизната ставка за килограм нарязан тютюн за цигари и лула е 152 лв.

Оставете коментар