Задържаните служители на РЗОК - Пловдив не знаели как парите са се озовали при тях Избрана

Понеделник, 14 Май 2018 10:03 Написана от  Публикувана в Прокуратура

Съдът в Пловдив остави за постоянно в ареста двамата началници от Районната здравно-осигурителна каса, които миналата седмица бяха арестувани с подкуп от 50 000 лева. Иван Деспотов и Влади Манев, които заемат ръководни длъжности в РЗОК, са обвинени, че са източили 1,1 млн. лева

чрез аптеки-фантоми и фалшиви рецепти.
Другите двама замесени в схемата - аптекарският бос Николай Александров и социално слабият Димитър Йотинов, на чието име са регистрирани аптеките-фантоми, бяха освободени срещу парични гаранции.

Деспотов и Манев към момента не са дали официални обяснения за намерените у тях пари. Това казаха адвокатите им Зоя Тошкова и Стефан Левашки в ефира на Нова ТВ. Пред защитниците си обаче обвиняемите заявили, че нямат представа как парите са се озовали у тях.
„В материалите по делото не се споменава сумата от 1,1 млн. лева. Деспотов има обвинения за източени 178 000 лева чрез документна измама и получаване на подкуп в размер на 47 000 лева”, обясни адвокат Тошкова.

Тя подчерта, че предполагаемата престъпна схема е действала от две години. Самият Николай Александров пък заявил, че е работил с Деспотов общо около шест месеца.

„Никъде няма подпис на клиента ми. Длъжността му не е била такава, не е имал достъп до информация за пациенти и протоколи, за да може да я предава на някой друг”, категорична бе Тошкова.

Според нея не е възможно Деспотов и Манев сами да са източили таква огромна сума от НЗОК.

„Надявам се разследването да стигне докрай и да се разкрият и други замесени, ако има такива”, каза още защитникът.

Междувременно стана ясно, че част от пациентите, на които фиктивно са били изписвани скъпоструващи лекарства, изобщо не са се нуждаели от такива и не са им били поставяни тежки диагнози.

Оставете коментар