Петима иманяри се изправят пред съда в Плевен

Сряда, 14 Февруари 2018 15:31 Написана от  Публикувана в Прокуратура

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу петима мъже за незаконно търсене на археологически обекти в „Селището“. Обвинението срещу Милен Х , Цочо Ц., Николай М., Петър Р. и Мирослав А. е за това, че на 04.08.2016 г. в землището на с. Петърница, обл. Плевен,

в местността „Селището“ (паметник на културата с местно значение), без съответно разрешение и в нарушение на Закона за културното наследство са търсили археологически обекти, като при извършване на деянието са използвани специални технически средства –металдетектори, трактор и лек автомобил. Престъпление по чл. 277а, вр. чл. 20 от НК.

Милен Х., Мирослав А., Николай М., Цочо Ц. са обвинени и за това че по същото време и място противозаконно е държали оръдие – металотърсачи, за който знаели, че са предназначени за търсене на археологически обекти. Престъпление по чл. 277а, ал. 7 от НК.

Николай М. е обвиняем и за това, че в лек автомобил „Субаро“ държал повече от три археологически обекта, които в нарушение на закона за културно наследство и Наредба за реда за извършване на идентификация и водене на регистъра за движими културни ценности не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, общо 32 археологически обекти на стойност 430 лв. /обеци, фрагменти от обеци, сферични копчета, амулети, апликации - късно средновековие/. Престъпление по чл. 278 от НК.

По получен сигнал за незаконните теренни проучвания и разкопки в землището на с.Петърница служители в отдел „Криминална полиция“ ГД“НП“ сектор „Престъпления против собствеността и културно исторически ценности“, извършили наблюдение на историческата местност „Селището ”, за която имали информация, че петимата обвиняеми ще търсят в земните й пластове археологически обекти. При операцията служителите локализирали лицата, които извършвали незаконна дейност по търсене на културно исторически ценности, като единият от тях с трактор копаел дълбока бразда, а другите с металдетектори търсели в браздата културно исторически ценности.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Оставете коментар