Петър Колев: Автокрадецът, който завлече с пари стотици варненци, представяйки се за адвокат Избрана

Сряда, 14 Февруари 2018 12:31 Написана от  Публикувана в Прокуратура

Варненската прокуратура е задържала измамник, представящ се за адвокат, водещ дела срещу енергорзпределителното дружество "Енерго - Про". Петър Колев е задържан за срок до 72 часа, става ясно от съобщението на прокуратурата. С екипа на Court News се свързаха пострадали

в измамната схема, които разкриха механизмите ѝ. Оказва се, че престъпната си кариера Петър Колев започва преди доста години, когато задига автомобил на младо семейство поляци, в който обаче е и малката им дъщеря.

От обикновена кражба до източване на "Енерго - Про"

През 2005 година варненецът Петър Колев се изправя пред съда, за да отговаря по обвинение за кражба на лек автомобил, собственост на семейство поляци, дошли на почивка заедно с малкото си дете.
Колев задига леката кола пред очите на семейството, слезли , за да отворят портата на вилата, където почиват. В колата обаче е и детето на семейството - 7 - годишната тогава София Глабик. Въпреки че детето е ужасено, Колев не спира автомобила, а подкарва с висока скорост и зарязва малкото момиче само в гората край пътя "Златни пясъци" - Кранево около полунощ. 3 години по - късно Колев е оправдан, въпреки че са налице всички доказателства, че се е намирал в колата, а София е дала пълно описание. Детето обаче така и не се явява повече в съдебната зала в България - семейството живее в шведската столица Стокхолм и не е призовано редовно, а и продължителната съдебна битка само би върнала мъчителни спомени за случая.
Измъквайки се напълно чист от първия си сблъсък със закона, Петър Колев активно продължава с престъпната си дейност. След кражбите той започва да се занимава с доста нагли измами - представя се за адвокат пред клиенти на "Енерго - Про" и ги убеждава да подписват пълномощни, с които цедира платени по глоби суми.
Въпросните суми са платени доброволно след корекционна процедура на ЕРП - то и Колев издирва абонатите, които са минали през нея. Процедурата е обявена за недействителна и измамникът вижда шанс да се възползва - убеждава хората, че е опитен адвокат и ще ги предствлява пред съда, за да си върнат парите. Сдобива се и с фалшива адвокатска карта.
В схемата активно участват брат му Николай Колев и шофьорът му Любомир Ничков с фирмите "СМ БГ" ЕООД и "Г 9" ЕООД - след като се сдобие с пълномощни от доверчивите си "клиенти" , Петър Колев прехвърля вземанията с договори за цесия на въпросните фирми. Заведените срещу "Енерго - Про" дела на практика се печелят сами - корекционната процедура е обявена за недействителна и дружеството заплаща не само цедираните вземания, но и юристконсултски услуги.
Фирмите, чрез които методично се източва дружеството, са в редица нарушения - в офиса им, намиращ се на улица "Овчо поле" 3 във Варна работи служител, който подава молбите до съда, но лицето е без сключен договор.
"СМ БГ" ЕООД и "Г 9" ЕООД не плащат данъци и осигуровки, не притежават и никакво имущество. Петър Колев реално няма връзка с двете дружества, но пък с времето се сдобива с два леки автомобила и успява да погасява банков кредит без да има никакви декларирани пред НАП доходи. За да избегне евентуални запори, всеки месец открива нова депозитна сметка и закрива старата.
Никой от хората, наели Колев като "адвокат", не е получил пари след спечелено дело. В случаите, когато не желае да се яви пред съда, мнимият адвокат подава анонимни сигнали за поставени взривни устройства, които му осигуряват отлагане на заседанията.
В момента срещу Петър Колев се водят дела от клиентите на "Енерго - Про", които е измамил с повече от 1 000 000 лева в съучастие с брат си и шофьора си Любомир Ничков. Колев ще отговаря пред Темида и за продажбата на лек автомобил, който обаче не е негов.
По случая е образувана прокурорска преписка под №4327/2016 година.

Оставете коментар