Внесоха обвинителния акт срещу англичанин, убил своя сънародничка с чук при грабеж

Сряда, 13 Септември 2017 10:41 Написана от  Публикувана в Прокуратура

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 45-годишен гражданин на Великобритания за грабеж придружен с убийство на своя сънародничка в с. Раданово.

 

Обвинението срещу Робърт Л. е за това, че на 12.04.2016 г. в с. Раданово, в къща на ул. “Тринадесета“ и в къща на ул. “Четиринадесета“, отнел чужди движими вещи – четири златни пръстена, златна халка, златно синджирче с кръст, дамско портмоне, сумата от 600 лв. и сумата от 50 лв. или всичко на обща стойност 926,60 лв. от владението на Норма С. на 69 години, гражданка на Великобритания, като употребил за това сила и грабежът е придружен с убийство – престъпление по чл. 199, ал. 2, вр. чл. 198, ал. 1 от НК.

Робърт Л. /гражданин на Великобритания/ дошъл в България, като тук се занимавал със строителство. През 2012 г. отседнал в с. Арбанаси, но се запознал с българка и двамата заживели в с. Раданово. През 2015 г. изтеглили кредит от 12 500 лв., срещу ипотека на къщата им. За да може да се справят финансово, жена му започнала работа на круизен кораб и изпращала пари, а той се грижил за малолетното им дете.

Норма С. живеела сама в къщата си ул. „Четиринадесета“ - съседна на улицата на обвиняемия. Отглеждала кучета, които разхождала всеки ден. Подържали приятелски отношения. Обвиняемият извършвал ремонти в жилището й срещу заплащане, а когато имал нужда от пари тя му давала заем.

През 2016 г. работата на Робърт Л. намаляла и той имал финансови затруднения. На 12.04.2016 г. следобед помолил Норма С. да гледа сина му за час. Обвиняемият излязъл да се разходи, пил бира в селото и след това се прибрал в дома си. Влизайки в помещението, където се намирала пералната машина, върху масата видял портмонето на Норма С. и решил, че може да си набави средства, като я убие и ограби. В този момент пострадалата влязла в стаята. Обвиняемият взел чук и я ударил два пъти в тилната част на главата. Жената паднала до пералната машина. Обвиняемият започнал да я души с ръце, като я притискал с коляно, поставил кърпа върху лицето й и започнал да нанася нови удари с чука до като спряла да мърда. След това от портмонето й взел 600 лв. и златен пръстен. Измил се, прибрал детето от двора, качил го по стълбите в стаята му, сложил го да си легне и затворил вратата. Слязъл отново в помещението където била Норма С., свалил златни пръстени от ръцете й и взел от врата й златно синджирче. Изтичал до къщата на убитата, отключил с ключ, който имал от преди, от кухненско чекмедже взел 50 лв., намерил и златен пръстен, който също взел. След това заключил вратите и се прибрал в дома си. Натоварил тялото в ръчна количка, покрил го с покривало и отишъл до реката където изхвърлил трупа. Прибрал се и почистил следите от кръв, а чука, портмонето и парцалите, с които почиствал, събрал в чувал, които по-късно изхвърлил в контейнер край с. Самоводене. На следващият ден изчистил количката с водоструйка, отишъл в автосервиз в гр. Полски Тръмбеш, където оставил лекия си автомобил за смяна на акумулатора и продал в заложна къща, златните накити за 270 лв.

Тялото на пострадалата Норма С. било намерено на 18.04.2016 г. от служител при РУ гр. П.Тръмбеш при извършен обход на корекцията на реката в с. Раданово.

По искане на прокуратурата Робърт Л. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Оставете коментар