Проектът за промени в Закона за българското гражданство ще бъде публикуван на 30 - ти януари

Вторник, 22 Януари 2019 13:10 Написана от  Публикувана в Гилдия

Проект за промени на Закона за българското гражданство ще бъде обсъден на 30 януари т.г. от Съвета за развитие към Министерски съвет и ще бъде публикуван за обществено обсъждане, съобщиха от правосъдното ведомство.

 

Част от мерките предвидени в законопроекта предвиждат да отпадне възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции, съкращаване на сроковете и прецизиране на критериите за предоставяне на българско гражданство, въвеждането на изискване кандидатите за гражданство на основание на произход да владеят български език и да имат работа и доход в страната.

Предложението на работната група към правосъдното ведомство за отпадане на възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции е изготвено на базата на анализ по отношение на прилагането на чл.12а и чл.14а от Закона за българско гражданство в сила от 2013 г. Данните показват, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие. В резултат от това не е постигнато разкриване на нови работни места и икономически растеж. В допълнение към датата на анализа, а в някои случаи на по-късен етап от производството, е установено например, че инвестицията не е налична, поради извършена продажба на закупените ценни книжа или по други причини.

Промените, които Министерство на правосъдието предлага, включват и осъществяване на качествен контрол върху отговорните за предоставяне на българско гражданство институции, с оглед спазването на законовите процедури и срокове; премахване на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител; опростяване на процедурите и подобряване на ефективността на процесите по даване на българско гражданство.

Работната група бе сформирана със заповед на министъра на правосъдието Цецка Цачева на 15 февруари 2018 г. За предприетите мерки от Министерството на правосъдието за повишаване на контрола и предотвратяване на възможни злоупотреби в процедурите по предоставяне на българско гражданство е уведомен и еврокомисарят на правосъдието, защита на потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова.

Оставете коментар