Служител на ГДО разказва какво е да конвоираш най - опасните престъпници

Сряда, 02 Януари 2019 13:40 Написана от  Публикувана в Гилдия

Какво е да пазиш най-опасните престъпници? И какви са правилата при екстрадиране? Статистиката на Министерството на правосъдието показва ръст на екстрадициите от и за България. През изминалата година те са били общо 511, като у нас са върнати 239 бегълци от закона.

Едни от най-шумните такива случаи от последните месеци са връщането от Франция на бизнесмените Евгения и Николай Баневи и на Северин, обвинен за убийството на Виктория Маринова.

Един от служителите на Главна дирекция "Охрана" (ГДО), който работи там от самото й създаване и конвоира и екстрадира най-страшните престъпници у нас и в чужбина разказа пред Нова телевизия, че в работата му заплахите и опасностите са ежедневие. Именно поради това той не пожела да покаже лицето и самоличността си.

"Участвал съм в конвоирането на "Наглите" и на групата на Златко Баретата.Започнах да се страхувам, откакто има две деца. Получавал съм заплахи. Влязох в конфликт с един от конвоираните от една от тези групи. Едно от лицата ме познаваше. Заплаши ме с близките ми", каза човекът, който екстрадира престъпници.

Първата му екстрадиция била до Чехия през 2004 година. Правилата за извършването й разписва Мариян Маринов от сектор "Екстрадиция и конвой".

Според служителя на ГДО най-трудни са конвоираните с доживотни присъди. "На този човек не му пука за нищо.Той заявява, че дори да ме убие няма какво да му направят. Конвоирането на тези лица е доста тежка психологическа дейност", сподели още той, но е категоричен, че работата му носи удовлетворение.

 

Оставете коментар