Николай Колев, КПКОНПИ: Много неверни неща се изговориха Избрана

Петък, 21 Декември 2018 10:26 Написана от  Публикувана в Гилдия

"С приетите промени се връща статуквото от преди Тълкувателното решение на Върховния касационен съд. Напоследък се изговориха доста неща, част от които бяха неверни. Може би и политическата конюнктура, приближаващите избори е това, че Комисията в някои свои действия ще засегне

и олигархични интереси, водят до такива коментари". Това каза пред БНР Николай Колев, директор на Териториалната дирекция на КПКОНПИ във Велико Търново, по повод законодателните поправки в Антикорупционния закон.

Колев обясни какво предстои: "Промените, които Народното събрание гласува, касаят проверките, които Комисията извършва както от закона от 2012 г., така и от действащия закон. Това е така, защото двата закона имат обща философия. Тази философия се корени в извършването на едно финансово разследване, чиято цел е да установи дали в имуществото на лицето има несъответствие. Дали неговото имуществено състояние съответства на неговите доходи.

Това е нещо, което в зародилата се напоследък полемика, се изпуска. На преден план се извежда само поводът да бъде започната такава проверка – наказателното разследване, но не и последиците, а последицата е нещо много съществено. Производствата пред съда за конфискация се провеждат, само ако се установи несъответствие от 150 хил. лв. – само ако лицето има едни 150 хил. лв., които не може да бъдат обяснени от негова страна".

Николай Колев посочи, че извършваните проверки са конфиденциални и се извършват така, че да не засягат правата на гражданите. Той обясни още, че Комисията никога не е имала право да запорира и да отнема. По думите му това се прави от съда.

Колев смята още, че въпросът с наказателното производство и виновността и невиновността се преекспонира неоснователно: "Ако някой не може да обясни откъде са му 150 хил. лв. в неговото имущество и обществото не е в правото си да провери този човек, то явно или сме много богати, или сме много толерантни. Нас ни контролират съдът и НС". Ще работим по действащия регламент, но при бъдещи промени е удачно да се помисли върху детайлизиране на процедурата за обмена на информация с други държави, коментира още Николай Колев.

Представителят на КПКОНПИ отчете, че има укрепване на доверието на хората към институцията.

Оставете коментар