Запалиха колите на свидетели по "Суджукгейт"

Понеделник, 17 Декември 2018 11:15 Написана от  Публикувана в Гилдия

Два автомобила са били опожарени тази нощ в Добрич. Има нанесени щети и по гараж пред кооперация. Няма пострадали хора. Колите са собственост на свидетели по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който нашумя с аферата "Суджукгейт", съобщава Нова телевизия.

Бившия депутат Живко Мартинов е обвиняем. Срещу него бяха повдигнати 6 обвинения, като делото продължава. И преди свидетели по делото са се оплаквали от тормоз и заплахи. От прокуратурата обявиха, че Живко Мартинов е упражнявал натиск върху свидетели срещу него с цел да не говорят пред разследващите органи.
В началото на декември ключов свидетел по делото - Кирил Костов, показа документ с препоръка за назначаване на работа, подписана от Живко Мартинов. Самият Мартинов заяви, че подписът върху документа не е негов. Той призна, че са били изготвяни подобни препоръки за уверение на това, че даден човек е годен да изпълнява съответна работа. "Не мога да всеки да правя разследване, не съм обърнал внимание Не съм бил толкова детайлен, не съм бил полицай, нямам такива потребности", каза още Мартинов пред bTV в отговор на въпрос дали не е проверил кой се е подписал вместо него. На 4 декември друг свидетел по делото Антон Проданов заяви, че НАП-Варна е плод на кадруването на Живко Мартинов. Проданов твърди, че бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов е поискал от него приготвянето на суджуци по специална рецепта, които били за премиера Бойко Борисов. Припомняме, че скандалът, добил популярност със звучното име Суджукгейт започна с едно наглед "обикновено" искане на депутатски имунитет. По-късно същия ден (21 юли) депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов сам даде имунитета си, а причината за искането той да му бъде свален буквално взриви държавата. Прокуратурата обяви, че Мартинов е искал 4 тона суджук, уж от името на премиера Бойко Борисов. Но проверката на прокуратурата показала, че нито един суджук не е стигнал до Борисов. За тези престъпления главният прокурор бил сигнализиран на 18 април 2017 г. от гражданин, който после лично потвърдил изложеното. Гражданинът бил бивш служител на МВР и като такъв са му били известни много факти и обстоятелства. Проверката е започнала на 19 април и е водена лично от прокурор от СГП. На 17 юли, независимо от действията на прокуратурата, и ДАНС подава сигнал до премиера за "вероятни злоупотреби от народен представител, който много активно е ползвал името на премиера Борисов". Този сигнал също е бил препратен на прокуратурата лично от Борисов. "Цялата преписка е на фаза приключила проверка с наличие на данни за притеснения", добави Цацаров тогава. Според събраните доказателства и свидетелски показания от 2012 г. излиза, че обект на този натиск от страна на Живко Мартинов е бил само един търговец, на когото очевидно му е дошло до гуша. На четири пъти Мартинов е искал от търговеца да му бъде предоставен по 1 тон суджук, общо - 4 тона на обща стойност 45 хиляди лева, под претекст, че е включен в списък с лица, които трябва да подпомагат политическата дейност. Иначе ще понесе негативи. Мартинов неизменно твърдял, че суджукът е бил предназначен лично за премиера Борисов.

Оставете коментар