Министър Нено Димов започва преговори за концесията на парк "Пирин"

Сряда, 05 Декември 2018 14:47 Написана от  Публикувана в Гилдия

Министърът на околната среда и водите Нено Димов получи мандат да преговаря с "Юлен" АД за изменение на договора за концесията на Национален парк "Пирин", става ясно от решение на Министерския съвет от сряда.

 

Решението на кабинета идва по препоръка на главния прокурор Сотир Цацаров, който предложи на премиера Бойко Борисов да се вземат своевременни мерки за промяна на договора с концесионера от 21 декември 2001 година, вследствие на констатирани нарушения. Тогава от прокуратурата уточниха, че след прокурорска проверка по сигнал на политическа партия "Зелените", е установено, че концесионният договор за Национален парк "Пирин" е бил сключен по текстове от закона, които не отговарят на актуалното законодателство, на цена и за площ, която също не е в съответствие със закона. В резултат на това главният прокурор препоръча да се измени договорът така, че цената да се определи спрямо новия закон, както и да се вземат мерки за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор – а именно - 99,55ха, съгласно Териториално устройствен план /ТУП/ на извънселищна територия "Ски зона с център гр. Банско", индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система "1970г." по чупките на външната граница на ски зоната.

Ако министър Димов постигне взаимно приемливо решение с "Юлен" АД, той трябва да внесе в Министерския съвет проект на решение за даване на съгласие за изменение и допълнение на концесионния договор в съответствие със Закона за концесиите, уточняват от пресслужбата на МС.

Оставете коментар