Бивш правосъден министър: Пробивът в доклада на ЕК се дължи на КПКОНПИ

Четвъртък, 15 Ноември 2018 10:00 Написана от  Публикувана в Гилдия

Механизмът ще бъде прекратен за България и Румъния тогава, когато бъде въведен в пълният си мащаб механизмът за всички държави. Това обясни в интервю за БНР Зинаида Златанова - вицепремиер и министър на правосъдието в кабинета "Орешарски".

 

Според нея от тазгодишния доклад на ЕК има две важни новини, които много от анализаторите му са изпуснали, а именно:

"Първо - всъщност така рекламираният румънски модел очевидно не свърши същата работа като българския модел, защото за Румъния няма индикация за прекратяване на механизма, а за България има... И второ - защо точно тази година имаме такъв неочакван пробив в доклада. Едва ли заслугата е на правителството, защото ние имаме същото правителство от 10 години (с малки прокъсвания) или на практика откакто имаме наблюдение, а и имаме същите институции, които също са традиционни така или иначе. За мен тук пробива е на КПКОНПИ и нейната усилена дейност откакто беше създаден антикорупционния орган в България, както на председателя й, така и на цялата институция в България. Няма друго обяснение, освен усилената им работа - това е може би това, което придаде един оттенък на една активност в борбата с корупцията".

Златанова, която е и бивш ръководител на Представителството на Европейската комисия в София, коментира и изказването на премиера Бойко Борисов от Министерския съвет, с което, според нея, той е успял да "помрачи номиналната радост в тези случай при добър доклад чрез едно изключително нередно внушение": "А именно, че заместник-председателят Франс Тимерманс едва ли не участва в някакви задкулисни уговорки с българското правителство, защото премиерът, дълго и напоително говори за това колко много благодари на Тимерманс - нещо, което нямаше да се случи, ако самият премиер чувстваше, че България заслужава", обясни Златанова, според която премиерът се е опитал и да направи внушение, че "господин Тимерманс е кандидат на Партията за европейските социалисти за позицията на председател на ЕК в следващия мандат".

"Изключително непремерено и ненужно внушение беше това", подчерта Зинаида Златанова, както и призова от ефира на БНР премиерът да спре с тези внушения: "Защото, ако продължи да злепоставя по този начин европейски политици и членове на европейски институции, може да му се размине отмяната на механизма".

Оставете коментар