Няма да има таван за обезщетенията на преките роднини при смърт на пътя Избрана

Вторник, 13 Ноември 2018 12:38 Написана от  Публикувана в Гилдия

Да няма таван на обезщетенията по "Гражданска отговорност" за починал на пътя за преките роднини - деца, майка, баща, дядо и баба, като се запазва старото положение. Да се фиксира обаче таван за засегнати лица, които са извън тесния роднински кръг, в размер на 5 000 лева

- това предложение обяви на извънреден брифинг председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, предаде БНР.

Тя обяви, че първоначалното ѝ предложение, което беше и оттеглено преди седмица - за таван на тесния кръг роднини в размер на 20 000 лева, се променя и се премахва, като се предвижда единствено таван за лица, които са извън тесния кръг роднини, в размер на 5000 лева. Това предложение, ако бъде прокарано в пленарната зала, няма да има увеличение на застраховката "Гражданска отговорност", увери председателят на бюджетната комисия. По думите ѝ, ако няма таван за далечните роднини, ще се стигне до обезщетения, които и до този момент вече са в размер на над 100 милиона лева. Има и предложение за въвеждане на методика, в която да бъде включен и този таван от 5000 лева за обезщетения по имуществени и неимуществени вреди.

"Ограничавайки възможните претенции на тези роднини, даваме възможност да няма голяма претенция, която би повлияла на цената на "Гражданската отговорност". Ако направеното от мен предложение се приеме, това е една гаранция, че гражданска отговорност няма да се увеличи и ще остане на сегашните нива", каза още тя.

Стоянова уточни, че информациите за готвена "Гражданска отговорност" в размер на 1000 лева са тотална фалшива новина. Тя е поискала среща с президента, за да има той информирана позиция, тъй като, по думите ѝ, сега позицията му не е такава.

"Надявам се да се срещнем с президента Румен Радев, защото неговата позиция трябва да е информирана. Нека чуе аргументите ни и се надявам да мине на наша страна", завърши Менда Стоянова.

Оставете коментар