Пред ВСС ще се състои протест срещу закриването на районната прокуратура в Чепеларе

Петък, 09 Ноември 2018 09:27 Написана от  Публикувана в Гилдия

Протест пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) организират жители на Чепеларе, които настояват за преразглеждане на решението за закриване на Районната прокуратура в родопския град. На два пъти граждани на Чепеларе протестираха срещу закриването на прокуратурата си

с временни блокади на главния път Смолян - Пловдив. Те не искат да приемат решението на Висшия съдебен съвет 11 районни прокуратури в страната да станат териториални отделения.

Протестът в София ще започне от 11.30 и ще продължи до 14.00 часа. От гражданската инициатива приканват всички недоволни хора от работата на съдебната система и реформа по начина, по който се осъществява, да се присъединят към протеста.

Вече има подадена жалба пред Върховния административен съд (ВАС) от 31 октомври срещу решението ВССи предстои дело, на което ще се разгледа законосъобразността му. Според решението на кадровия орган ефективното изпълнение на работата на прокуратурата ще бъде гарантирано чрез адекватно разпределение на натовареността и оптимално използване на ресурсите.

Самата процедура по трансформиране на 11-те прокуратури в страната, сред които и тази в Чепеларе, вече е в ход и трябва да приключи до края на годината.

Организаторите на протеста са обявили в социалната мрежа, че ще осигурят транспорта до София, сандвичи и минерална вода безплатно, а освен това всеки пътуващ ще има лично време до 3 часа в столицата, съобщава БНР.

Оставете коментар