Нов опит да се избере председател на СГС ще има на 27 - ми ноември Избрана

Вторник, 06 Ноември 2018 14:14 Написана от  Публикувана в Гилдия

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще се опита да избере председател на Софийски градски съд (СГС) за втори път тази година. Събеседването с двамата кандидати – Алексей Трифонов и Евгени Георгиев - за поста ще се състои на 27 ноември т.г.,

това решиха съдебните кадровици, съобщава "Правен свят".

Софийският градски съд остана без титулярен ръководител през есента на 2017 г., когато бившият му председател Калоян Топалов изненадващо подаде оставка и по-късно се регистрира като адвокат.

На 13 март т.г. кадровият орган не успя да реализира избор на титулярен ръководител на най-големия окръжен съд у нас. Тогава претендент за поста отново бе градският съдия Евгени Георгиев, а негов опонент беше колегата му Светлин Михайлов. Бурният дебат и продължителното изслушване на двамата кандидати обаче тогава не доведоха до резултат и членовете на Съдийската колегия не гласуваха достатъчно доверие на нито един от двамата.

В настоящата втора процедура за избор на председател на СГС първоначално трябваше да има трима кандидати, но в последствие в конкурса останаха да се състезават само съдиите Георгиев и Трифонов.

Междувременно стана ясно, че втори заместник-председател на Софийски градски съд (СГС) подава оставка в рамките на последния месец. Това е съдия Мина Мумджиева. Съдийската колегия на ВСС я прие, макар и с разногласия.

През октомври т.г. от поста зам.-административен ръководител на най-големия окръжен съд у нас по собствено желание бе освободена и съдия Радостина Данаилова.

По време на дебата за освобождаването на съдия Мумджиева съдебните кадровици изпаднаха в кратък спор дали да поканят и.ф. ръководител на СГС Десислава Попколева на изслушване относно това дали ще успее да се справи с ръководството на съда в толкова съкратен състав. След освобождаването на съдия Мумджиева в ръководния екип на СГС остават само Даниела Борисова и Албена Ботева. Идеята за изслушване на временния ръководител на съда не се възприе, още повече, че законът не предвижда подобна процедура, поради което молбата на съдия Мумджиева бе приета с голямо мнозинство.

Колегията насрочи и дати за събеседване с кандидатите за административни ръководители на още четири съдилища. На 4 декември кадровиците ще изслушат кандидатите за председател на Военен съд – София и Районен съд –Пловдив, а на 11 декември – претендентите за титуляри на районните съдилища в Сандански и Трън.

Последно променена в Вторник, 06 Ноември 2018 14:16

Оставете коментар