Главният прокурор опроверга слуховете, че ще става конституционен съдия преди края на мандата си

Сряда, 12 Септември 2018 16:13 Написана от  Публикувана в Гилдия

Главният прокурор Сотир Цацаров лично сложи край на слуховете и фалшивите новини, че възнамерява да се откаже преждевременно от мандата си, който изтича в края на 2019 г., за да стане член на Конституционния съд в предстоящата тази есен ротация на четирима съдии.

Цацаров коментира темата в отговор на журналистически въпроси в Народното събрание, пише "Правен свят". "За да може да говорите за номинация, на първо място трябва да имате предложение. За да имате предложение, трябва то да бъде обмислено, а за да го обмислите, трябва да си дадете сметка за много факти и обстоятелства, включително и това до колко е редно към края на мандата си, около година и половина, главният прокурор да си тръгне", каза Цацаров. "Има истина в твърденията, че оттук ще тръгна към Съдебната палата, не към Конституционния съд. Мисля, че отговорих съвсем ясно", категоричен бе Цацаров. "Моята кариера, тя не свършва с мандата. За всеки настъпва краят на мандата. Вечни хора няма. Но да си мислиш, че животът ти е мандатът, това значи тук някъде нещо да не ти работи както трябва. Понеже си мисля, че животът ми не е мандатът - имам живот и след мандата", коментира още главният прокурор.

Спекулациите за избирането му за конституционен съдия стартираха от провалилия се бивш министър на правосъдието и неуспешен политик Христо Иванов. Фалшивата новина за оттеглянето на обвинител №1 от държавното обвинение бе упорито повтаряна от група издания, повечето от които са собственост на подсъдими или разследвани бизнесмени, подкрепящи партията на Иванов.

Междувременно Народното събрание единодушно одобри процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представянето и публичното оповестяване на документите, изслушването на кандидатите и избор на съдия в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание.

В настоящата процедура парламентът и президентът трябва да излъчат по един конституционен съдия, а двете върховни съдилища – двама. Мандатите на четирима от съдиите - Румен Ненков, Стефка Стоева, Кети Маркова и Цанка Цанкова изтичат през първата половина на ноември. С приетите правила, номинации могат се правят от депутати в писмен вид, чрез председателя на НС, в 14-дневен срок, решиха народните представители.

Кандидатите трябва да дадат писмено съгласие за номинацията, както и да изпратят до парламента автобиография, копие от дипломата за завършено висше юридическо образование, документи за изискванията за стаж, декларация за гражданство. Парламентарната правна комисия ще провери кандидатите за членство в Държавна сигурност, гражданството им, както и дали отговарят на изискванията за заемане на длъжността. Ако кандидатът не е представил всички необходими документи, то той ще може да го направи 2 дни след обявлението от страна на комисията, че има липса. От процедурата отпадат онези кандидати, които не са изпратили всички изискуеми документи до Народното събрание.

След като номинациите бъдат обявени, организации, медии и граждани ще могат да изпращат въпроси и становища за кандидатите в парламентарната правна комисия по имейл или на адрес, които ще бъдат представени при изслушването. За да има избор на нов конституционен съдия трябва за него да са гласували повече от половината от присъстващите народни представители.

Последно променена в Сряда, 12 Септември 2018 16:15

Оставете коментар