Десислава Иванчева била окована заради липса на добра болница за арестанти

Четвъртък, 09 Август 2018 12:52 Написана от  Публикувана в Гилдия

Отвеждането с оковани ръце и крака до болница на отстранената от длъжността кмет на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева се наложило заради липсата на достатъчно добро лечебно заведение, в което се настаняват арестантите.

Този извод направи зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов пред БНР. Той уточни, че има само две болници в България, които са предназначени за затворници или арестанти - едната е в София, а другата в Ловеч.

"Аз не съм доволен от тези болнични заведения. Те не разполагат с кой знае колко техника и персонал. Когато се касае за по-специфично заболяване, сме принудени от закона да водим арестантите до граждански болници, защото лекарят им може да разпореди да се направи скенер. Ако разполагахме с нормални болници, нямаше да ги водим в обществени такива", каза още Проданов. В началото на месеца Десислава Иванчева, която бе арестувана показно в центъра на София в средата на април, беше приета в болница с оковани ръце и крака. Тя постъпи там заради онкологично заболяване. Конвоирането ѝ предизвика сериозен обществен дебат дали това е законно.

Оставете коментар