"Оферти", заплахи и имена на политици в СРС - тата срещу Десислава Иванчева Избрана

Сряда, 06 Юни 2018 11:04 Написана от  Публикувана в Гилдия

Специалните разузнавателни средства (СРС) по разследването за подкуп срещу кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, които досега прокуратурата цитираше избирателно, се оказаха пълни с инициали на политици, обяснения за "оферти" и заплахи.

Части от записите бяха показани от Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, които в съдебната зала държаха листове с диалозите. Те се запознаваха с делото от миналата седмица, след като съдът разпореди да им се предоставят всички материали, преди да вземе окончателно решение дали двете да бъдат отстранени от длъжност.

В разговор между двама мъже, които според Петрова са изнудваният инвеститор Александър Ваклин и арестуваният като посредник при подкупа Петко Дюлгеров, се споменават инициалите ББ и ЦЦ. Двамата разговарящи са отбелязани само като В и Д.

В друг разговор двамата участници се питат какво ще правят, ако Иванчева не вземе подкупа. "Тогава ще я разходим на Витоша", отговаря описаният като В. Другият му казва: "Да, ще й пратим командоси, ще бъде бутната към..." След това първият говорещ заявява: "По-добре бизнес, отколкото сила."

Не по-малко смущаващ е разговор, пак между инвеститора и друг строител, според Петрова. Според зам.-кметицата на "Младост" този разговор е бил проведен в районната община. Кога, как и кой е другият участник, не стана ясно. В разговора неизвестният заявява, че има "оферта" от специализираната прокуратура, откъдето обещали, че срещу 15 хил. лв. могат да направят така, че Иванчева да я няма.

Имена на политици се коментират в записите, призна и един от прокурорите по делото . "Има разговори, касаещи определени политически фигури, без да ги посочвам кои са, но това е коментирано между самите обвиняеми лица. Те са си ги говорели помежду си, не че от тези разговори става ясно някаква зависимост", заяви обвинителят Тихомир Стоев. Той отрече прокуратурата да е отправяла "оферта" за 15 хил. лв., както се твърди в разговорите.

За първи път части от СРС-тата бяха изнесени публично. Досега от прокуратурата цитираха една-единствена фраза, според която обвиняемите си говорили, че са поставили изнудвания Ваклин на колене.

Записите потвърждават обвинителната теза, заяви само ден по-рано съдията от спецсъда Мариета Райкова. Тя отказа да освободи от ареста задържания като посредник и бивш кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Той иска да лекува очното си заболяване, но съдът се позова на експертиза, според която състоянието му не е спешно, и го остави в ареста. Решението не е окончателно.

Към момента няма окончателно решение и за отстраняването на двете арестувани от длъжност. Делото бе отложено за втори път, тъй като Иванчева и Петрова заявиха, че не са запознати с всички материали. Рано сутринта във вторник в спецсъда са постъпили още 4 тома със СРС-та, които двете не са прочели. Съдът им даде срок до четвъртък и задължи прокуратурата до края на работния ден във вторник да внесе всички материали в деловодството, за да няма следващо отлагане на делото.

 

ДИАЛОГ

В: Защо ББ и ЦЦ я търпят, щото накрая такива Иванчеви ще се появят из цяла София?

Д: Ще се появят, както си говорихме. Да ти кажа, това е изключително опасно.

В: Ми те ще се появят на държавно ниво. Трябва да вземем мерки.

Материалът е препечатан от вестник "Сега"

Оставете коментар