Проблемите със сигурността на съдебните сгради ще бъдат обсъдени на 31 - ви май

Четвъртък, 10 Май 2018 16:13 Написана от  Публикувана в Гилдия

Единодушно Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши до 25 май, включително, от директора на Главна дирекция "Охрана" (ГДО) към Министерство на правосъдието (МП) да бъде изискана и предоставена информация относно сигурността на съдебните сгради в страната,

за да може членовете на Съвета да се запознаят с нея до заседанието, предстоящо на 31 май. Това пише сайтът "Правен свят".

Конкретния повод е инцидентът от 26 април в съдебната сградата на ул. "Черковна" 90, припомни главният прокурор и представи пред кадровиците конкретното предложение, гласувано вчера от прокурорската колегия. А именно - да се изиска пълна информация от директора на Главна дирекция "Охрана" (ГДО) към Министерство на правосъдието (МП) за изпълнението на задълженията на служителите му по отношение на всички съдебни сгради в страната, след което тя да бъде обсъдена в присъствието на министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Правосъдният министър взе отношение по въпроса:

"Проблеми, свързани с охраната специално в Специализирания съд и прокуратура стоят на вниманието на министерството още от есента на миналата година. Извършила съм вътрешна компенсанция на средства за охранителна техника, но това касае входа и бариерата, която е подход към подземните гаражи. На този етап няма повече предвидени средства в министерство на финансите за вътрешни инсталации. Въпросът за собствеността на техниката стои по отноение на всички сгради на съдебната власт в страната. Остава въпросът чии са тези инсталации и кой следва да ги поддържа. Проблемът стои на много други места", заяви тя и подкрепи идеята такава информация да бъде изискана.

Главният прокурор припомни, че не техниката, а въпросите за ефективността на охраната от гледна точка на човешкия фактор са на дневен ред.

"Акцентът на нашето предложение не е за собствеността на техниката. Центърът е ситуацията, която се получава при инцидент-реакция. Акцентът е на организацията на работата", отвърна главният прокурор.

С 24 гласа "за" предложението бе прието.

Оставете коментар