Баща и син от Габрово са заплашени от по 64 години затвор в Гърция

Понеделник, 16 Април 2018 09:33 Написана от  Публикувана в Гилдия

Баща и син от Габрово, собственици на камион, са заплашени от 64 години затвор в Гърция заради трафик на мигранти.  Каналджии купили камиона от тях, но не го пререгистрирали. За тежката ситуация, в която се оказало семейството, разказва репортаж на БТВ.

 

В края на 2016 година Стефан Николов и Венцислав Манев, собственици на семейна транспортна фирма, обявяват за продажба камион. Явяват се купувачи. Венцислав разказва, че отишли няколко души с много скъпа кола. Нов собственик на камиона става 44 - годишният Янко Янков. В следващите дни семейството отписва камиона от лиценза на фирмата и от данъчното, но Янков не го пререгистрира, както изисква законът. Пет дни след продажбата товарният автомобил е задържан в гръцкия град Александруполис с 27 нелегални мигранти в него. Вътре са и талоните на фирмата. 

Как камионът е преминал през границата не е ясно, защото няма лиценз, а шофьорът, който го е карал, няма трудов договор с транспортна фирма. В края на март тази година Стефан и Венцислав получават призовка от гръцки съд, за да им бъде повдигнато обвинение за подпомагане на трафик на нелегални мигранти. Минималната присъда, която ги заплашва, е 10 години затвор. "Плюс по 2 години на мигранти. 27 са били в камиона, по прости сметки - 64 години", казва Стефан Николов. 

Адресът на Янко Янков е в столичния квартал "Факултета". Него го няма, но майка му твърди, че синът ѝ никога не е купувал камион и разпродава покъщнина, защото се дрогира. 

Стефан и Венцислав трябва да се явят в съда във вторник. Страхуват се, че ще бъдат задържани. 

Оставете коментар