Мая Манолова: Готова съм да помогна и на другите четирима българи, които са в ситуацията на Желяз

Петък, 13 Април 2018 10:50 Написана от  Публикувана в Гилдия

Готова съм да подкрепя и останалите четирима българи, които са в подобна ситуация. Да чуя всеки един от тях, да помогна за бързото създаване на набирателна сметка, включително и с опити да подкрепя събирането в по - бързи срокове.

Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред БНТ.
"Колкото повече институции и организации се включат, толкова по - ефективен ще бъде крайният резултат", посочи тя и допълни, че остава намерението ѝ за среща с американския посланик Ерик Рубин.
"Като национален омбудсман, който защитава правата на гражданите, не мога да остана безразлична към съдбата не Желяз", заяви Мая Манолова. "Независимо от това как ще се развие делото за екстрадицията, наказателното производство се води в САЩ", обясни тя.
"Гражданите да подпомогнат Желяз финансово, за да бъде ангажиран адвокат, който да следи развитието на процеса, да има точна и пълна информация за това какво се случва с наказателното производство в България. Без такъв адвокат защитата в България на практика няма да може да си свърши работата", обясни омбудсманът. "Очевидно тези млади хора не могат да си позволят по 20 000 долара, каквото е предварителното изискване за депозит за адвокат, който да ги представлява пред американския съд", коментира Манолова.
"Делото за екстрадиция е първата заплаха, първият проблем за Желяз. Наказателното производство в САЩ всъщност е истинският проблем и начинът, по който ще бъде представляван и защитаван там", каза още тя.

Оставете коментар