Емирът на Дубай помилва двама българи с доживотни присъди Избрана

Сряда, 11 Април 2018 12:01 Написана от  Публикувана в Гилдия

Двама българи с доживотни присъди са били помилвани от емира на Дубай ейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, съобщава "24 часа". Това стана ясно след срещата на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева с министъра на правосъдието на Обединените арабски емирства

Султан ал Бади.
Двамата българи са били осъдени за трафик, притежание и разпространение на наркотици. След 12 години в затвора са помилвани, освободени и върнати в България. В Централния затвор на Дубай има още един българин, който излежава присъда за източване на банкови карти от 2014 година. Към момента той има 29 висящи дела и е с постоянна мярка "задържане под стража".
Наскоро са задържани и две български гражданки от ромски произход, които се занимавали с джебчийство по моловете. Емирствата не са подходящо място за подобен род престъпления заради повсеместното видеонаблюдение и особено след въвеждането на усъвършенствана система за биометрични данни от Германия, която позволява разпознаването на лица дори от уличните камери, монтирани по светофарите.
"Като цяло българите не създават проблеми на правосъдната система на страната, което ни радва", заяви министър Бади по време на срещата.
Домакините увериха Захариева, че са отворени за тясно сътрудничество по всички въпроси на правосъдието и вътрешния ред в ОАЕ, където към момента живее най - голямата българска колония в целия арабски свят.
Екатерина Захариева представи устройството на българската съдебна система и механизмите за кариерно развитие на магистратите. Министър Аултан ал Бади прояви интерес към новите правила за избор на членове на Висшия съдебен съвет и как се избират тримата големи - главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.
Ал Бади представи устройството на съдебната система в емирствата, законодателните инициативи за по - ефикасно правосъдие и плановете за въвеждане на единна електронна система за движението на делата, част от дългосрочната стратегия за развитие на съдебната система.
В рамките на работната си визита министър Захариева се срещна и с Абсуллах Ал Нуаими, министър на инфраструктурното развитие.

Материалът е препечатан от "24 часа"

Оставете коментар