Шефът на КПКОНПИ обеща: Ще бъдат задържани хора, които се занимават с политика, и магистрати

Понеделник, 12 Март 2018 09:16 Написана от  Публикувана в Гилдия

Реални резултати в най-скоро време и задържани лица за корупция. Това обеща шефът на новата мегакомисия "Антикорупция" Пламен Георгиев, който бе избран за поста само преди дни, а преди това оглавяваше КОНПИ. Вече имаме редица сигнали, обясни той в ефира на bTV.

"Не става дума буквално с пари в ръката. Ще бъдат задържани хора , които ще покажем, че са взели пари , за да свършат нещо. Става дума за хора, които се занимават с политика и магистрати", уточни той.

Георгиев заяви, че трябва да се елиминира и корупцията в съдебната системата, защото това ще оправи и всички други обществени отношения. "Изключително важно е да спрем освен сред политическите лица и в съдебната система. Имаме сигнали и за едните и за другите", каза той. Георгиев отново отрече нападките на опозицията, че е политически зависим и обясни, че се е почувствал омерзен от дебатите в пленарна зала по време на избирането му за шеф на комисията.

След дебата в НС получил обаждания от депутати, които му казали - "Нищо лично, това е просто политика". Той даде да се разбере, че не приема такова "заиграване" с името му. Георгиев гарантира, че ще заложи на професионалисти при избора на своите заместници и обща всеки сигнал в комисията да бъде проверен. По думите му КОНПИ е отнела 109 млн.лева, като само за 2017 година сумата е 29 млн. лв.

"Никога по никакъв повод не съм разследвал разговор между премиера и вече покойния шеф на митниците Ваньо Танов", коментира още председателят на новата антикорупционна комисия. Георгиев беше категоричен, че такъв разговор никога не му е бил докладван и не е стигал до него. Той е бил наблюдаващ прокурор по разследването за корупция в "Митница Свиленград", по което е подслушван тогавашният директор на митниците Ваньо Танов.

"Ние разследвахме данни за корупция в митниците, 10 души, които бяха на специални разузнавателни средства. След приключване на разследването се установи, че няма връзки на високите етажи във връзка с корупционни схеми и изпратихме делото по компетентност. Подслушвахме и Ваньо Танов", обясни Георгиев.

"Месеци след като приключихме делото се появи такъв разговор в медиите. Тогава събрах екипа и казах: Колеги, имаме ли такъв разговор? Нямаме такъв разговор. Разровихме всички документи и на един лист видяхме всъщност какво е пристигнало при нас. При нас като информация беше пристигнало, цитирам по памет, проведен разговор между Ваньо Танов и непознато лице, мъж, на служебна тема във връзка с лице, наречено Мишо Бирата. Това е докладвано при нас", поясни той. По думите му не са разполагали със съдържанието на разговора. "Имаме такива десетки хиляди разговора, няма възможност да се изписва всеки един, защото това е огромен обем хартия. Това е дошло при нас в прокуратурата", категоричен беше Пламен Георгиев.

"Професионалистите знаят как се работи по СРС-тата. Прокурорът физически, дори и да иска, няма възможност да ги изчете", отбеляза още той. "Не знаем дали този разговор, който после изтече в медиите, изобщо има нещо общо с това изречение. Да, името е същото, но какво се е говорило, до нас никога не е стигало, тоест ние никога не сме били свидетели на такъв разговор", посочи Георгиев. Той допълни, че впоследствие е имало друго дело, което разследва този разговор, с което обаче той няма нищо общо.

Оставете коментар