Лозан Панов ще направи втори опит да смени Красимир Влахов Избрана

Сряда, 31 Януари 2018 09:34 Написана от  Публикувана в Гилдия

На заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на 6-ти февруари председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов ще направи втори опит за смяна на един от тримата си заместници – ръководителя на Гражданската колегия Красимир Влахов.

Това пише "Правен свят". Преди три месеца и половина стана ясно, че Панов отказва повече да работи с Влахов и предлага за негов наследник съдия Светла Димитрова от ВКС.

През декември Съдийската колегия на ВСС отложи разглеждането на въпроса с освобождаването на заместника на председателя на ВКС с мотива, че документите на Димитрова не били готови. Тогава кадровиците поискаха да се запознаят и с протокола от заседание на Общото събрание на ГК на ВКС от 18 октомври 2017 г., когато смяната на Влахов е била обсъждана в присъствието на Панов. От стенограмата, която "Правен свят" публикува, стана ясно, че върховните съдии от Гражданската колегия не са подкрепили искането на председателя на ВКС за рокадата. Разбра се, че на 16 октомври м.г. Панов е привикал в кабинета си Влахов, за да му съобщи, че липсва синергия в отношенията им и повече не могат да работят в екип.

Този понеделник Комисията по атестиране и конкурси към Съдийската колегия е взела формалното решение по документите на съдия Светла Димитрова и се очаква темата отново да влезе в дневния ред, който Лозан Панов като председателстващ определя, за следващия вторник - 6-ти февруари.

Когато преди три години Лозан Панов бе избран за председател на ВКС, той обяви, че ще се съобрази с мнението на върховните съдии кои да са заместниците му и, съответно, ръководители на трите колегии – наказателна, гражданска и търговска. Към днешна дата Панов не е обсъждал официално смяната единствено на Павлина Панова, която беше негов пряк конкурент за заемането на поста. Съдия Таня Райковска, която ръководеше Търговската колегия към встъпването в длъжност на Панов, също освободи поста, тъй като бе избрана за член на Конституционния съд. Самият Лозан Панов влезе във ВКС като дългогодишен съдия във Върховния административен съд, а преди това и административен ръководител на Административен съд София-град.

Оставете коментар