Правосъдният министър заяви, че се надява скоро да ратифицираме Истанбулската конвенция Избрана

Четвъртък, 11 Януари 2018 16:06 Написана от  Публикувана в Гилдия

Правосъдният министър Цецка Цачева обеща в европарламента, че България скоро ще ратифицира Истанбулската конвенция. Това става на изслушване в Комисията по граждански свободи, където Цачева участва заедно с вътрешния министър Валентин Радев.

 

“Програмата на българското председателство е интензивна, предизвикателствата са съществени, но аз и моят екип сме убедени, че заедно ще намерим конкретни решения на комплексните въпроси. Ще търсим съгласието, необходимо в общ интерес за укрепване на европейското пространство на свобода, сигурност и правосъдие“. Това заяви днес министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент. Тя представи пред европейските депутати приоритетите на Българското председателство в сектор „Правосъдие“. Изслушването е стандартна процедура в началото на всяко председателство, като първите министри, които застанаха пред европейските депутати, са министър Цачева и министърът на вътрешните работи Валентин Радев.
В своето изложение правосъдният министър подчерта, че България застава начело на Съвета в период, в който Европа и европейските граждани се нуждаят от повече стабилност, сигурност и солидарност. „Очакванията към Съвета са високи и ние съзнаваме своята отговорност. В областта на правосъдието и основните права и свободи на гражданите на ЕС ще работим съвместно с вас за намирането на общи решения. Стремежът ни е постигане на конкретни резултати за утвърждаването на силна и единна Европа посредством съгласие, конкурентоспособност и кохезия. Защото просперитетът и икономическото ни развитието се основават на нашия фундамент - зачитане на основните права и свободи и принципа на върховенство на правото“, заяви още министър Цачева.
Пред европейските депутати тя се спря подробно на приоритетите на Българското председателство в областта на правосъдието, които са свързани с дейността на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, а именно: създаването на Европейска прокуратура; преговорите по проекта на Регламент за Агенцията ЕВРОЮСТ; развитието на електронното правосъдие; Регламента за електронната неприкосновеност; Директивата за борба с изпирането на пари по наказателноправен ред; Регламента за взаимно признаване на решения за обезпечаване и конфискация и др.
Министър Цачева добави още, че България е готова за съвместно сътрудничество с Европейския парламент и по други инициативи, които са от интерес за европейските граждани в областта на противодействието на престъпността и на домашното насилие.
На въпрос на европейските депутати за разногласията в България, относно ратифицирането на Истанбулската конвенция министър Цачева заяви, че до ратификация на документа ще се стигне след дебат в българския парламент и изрази надежда, че това ще стане скоро.
Попитана за предстоящото институционализиране на Европейската прокуратура, министър Цачева подчерта, че България, като един от инициаторите за създаването й, ще работи приоритетно съвместно с ЕК за структурирането и функционирането на тази нова европейска служба и изграждането на отношенията ѝ с партньорските институции и служби. „Предвиждаме тази тема да бъде предмет на дискусия в рамките на Неформалното заседание на министрите на правосъдието и вътрешните работи в София в края на този месец. Допълнително въпросите, свързани с институционализирането на Службата, ще бъдат детайлно разгледани по време на двудневна конференция през март 2018 г. в София“, отбеляза правосъдният министър.
По отношение на Регламента за Агенцията ЕВРОЮСТ, министър Цачева заяви, че страната ни ще работи интензивно по финализирането на тристранните преговори по проекта за регламент.

Оставете коментар