От една година четирима българи са в кубински затвор без присъди

Петък, 08 Декември 2017 08:56 Написана от  Публикувана в Гилдия

Четирима български граждани се намират в кубински затвор от една година. Това посочва в писмен отговор вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева до депутата от "БСП за България" Таско Ерменков.

За момента, обаче, информация за задържането на нашите сънародници не е била оповестявана. Разследването, по което българите са арестувани, е за фалшифициране на търговски и банкови документи, а също и за кражба с взлом.

На 16 декември 2016 г. в Хавана, при съвместна акция на Интерпол и кубинската Териториална дирекция за разследвания към Отдела за криминални разследвания и операции, са задържани Николай Борисов Райков и още трима български граждани, чиито имена от Министерството на външните работи (МВнР) не съобщават. От 20 декември миналата година четиримата българи са с взета мярка за неотклонение "задържане под стража", а от 3 февруари 2017 г. се намират в затвора "La Condesa".

В края на ноември българското посолство в Хавана е било информирано от Външното министерство на Куба, че досъдебното производство срещу четиримата ни сънародници е приключило още на 19 април 2017 г. и досието е изпратено на прокуратурата, като се очаква да бъде насрочена дата за съдебния процес. "Според кубинското законодателство и конкретно Закона за съдебното производство няма срок, в който след приключване на досъдебното производство прокуратурата да внесе обвинителния акт в съда", пише външният министър Екатерина Захариева. Тя уточнява, че всеки месец български дипломати посещават затвора за среща със задържаните българи, купуват им храна, лекарства, телефонни карти, предават им внесени от техните близки в касата на МВнР парични средства, поддържа се и постоянен контакт с адвокатите, наети от семейството на Николай Райков за неговата защита.

Става ясно още, че българите се намират в тежки условия, защото българското посолство е правило постъпки пред затворническите власти за осигуряването на медицинска помощ, размествания на спалното помещение и други действия за подобряване на условията на живот на задържаните.

От въпроса на депутата Таско Ерменков се разбира, че при задържането в Николай Райков е намерена сумата от 40 000 евро и негови лични средства. Според семейството на Райков, разследването срещу него протича тенденциозно. Според близките, следователите Каудрададо и Валдеспино дори прибегнали до сериозна манипулация на доказателства, като е направен опит Райков да бъде свързан с граждани на Румъния. "За тази цел разследващите са изготвили графологична експертиза, чието заключение е, че Николай Райков е автор и е надписал със свой почерк фалшиви кредитни карти, с които тези лица са теглили суми от банкомати в Куба", пише депутатът Таско Ерменков. Според роднините на задържания, кубинската експертиза не е представена на Райков. Междувременно семейството е използвало материалите, послужили като образци за направата на графологична експертиза в Хавана, за да изготвят две алтернативни експертизи във Виена и в София. Лицензирани експерти графолози в Австрия и в България заключават, че посочените образци не са изготвени от българина. По всяка вероятно, обаче, експертизите, направени извън Куба, няма да бъдат взети под внимание, тъй като според местното законодателство, "доказателства, изготвени въз основа на несъобразени с местния закон процедури, не могат да бъдат представяни, нито ще бъдат приети от съда".

В опит да осигурят защита на Райков, неговите роднини са изпратили на адвокатите му в Хавана документи за законния произход на средствата, намерени у българина при неговото задържане. В тази връзка, вицепремиерът и външен министър отговаря, че всички документи за защитата на българите са заверени от МВнР на Куба и са подготвени за представяне в съда в най-подходящия за това момент, визиран в Закона за съдебното производство на Куба, който е времето между внасянето от прокуратурата на обвинителен акт в съда и насрочването на делото, което не може да бъде по-малко от пет дни.

Във връзка с отказа на кубинските власти да предоставят заключението от тяхната графологична експертиза, адвокатите са уверили българските дипломати в Хавана, че това е така, защото все още не е настъпило предвиденото от местния закон време за това. Ако Райков изрази несъгласие с резултатите, графологичната експертиза може да бъде оспорена в съда и да бъде поискано възлагането на нова.

Тъй като писменият въпрос на народния представител до министъра на външните работи засяга единствено името на Николай Райков, самоличността на останалите трима българи засега не е известна. От писмената кореспонденция между Ерменков и Захариева не се разбира кога българите са влезли в Куба и по какъв повод.

Изгледите за скорошно решаване на съдбата на четиримата българи, които скоро навършват точно година от ареста си, засега изглеждат минимални. Ако се съди по информацията, публикувана под формата на съвет за пътуващите до Куба на сайта на българското външно министерство, която гласи: "Съдебните процедури и полицейското разследване са бавни и продължителни. Според кубинската съдебна система, обвинения не се повдигат до приключване на полицейското разследване и виновното лице може да бъде задържано през целия период на разследване".

Последното десетилетие зачестиха случаите, при които български граждани са задържани в различни краища на света по обвинения за източване на банкови карти и измами. Подобни случаи има предимно в държави от Латинска Америка, Азия и в арабския свят.

Материалът е препечатан от "Правен свят"

Оставете коментар