Омбудсманът предлага спешни промени в Закона за опазване на земеделските земи

Вторник, 14 Ноември 2017 16:12 Написана от  Публикувана в Гилдия

Омбудсманът Мая Манолова ще предложи на парламента в спешен порядък промени в Закона за опазване на земеделските земи, които категорично да забранят проучването и добива на нефт, газ и подземни богатства в плодородните земеделски земи на България...

Това обяви Мая Манолова при посещението си днес в Община Генерал Тошево. Тя беше там по покана на инициативния комитет „Против добива на газ в Община Генерал Тошево“. На срещата с гражданите участва и зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, както и експерти от РИОСВ - Варна. 

Тя допълни още, че ще поиска властите да се съобразят на 100% с резултатите от предстоящия референдум на 17 декември 2017 г., в който хората ще се произнесат дали са съгласни в района им да има проучвания и добив на природен газ.

Омбудсманът ще настоява и за промени в наредбата, гарантираща обществените обсъждания, за да има по-дълги срокове и възможности, в които да се чуе реално мнението на гражданите.

„Ще настоявам да не бъдат приети на второ четене и промените в Административнопроцесуалния кодекс, защото там има предвидено увеличаване на съдебните такси. Те ще се изчисляват върху материалния интерес. И в конкретния случай, минималната такса, която ще трябва да се плати, ако обжалвате крайния акт, е в размер на 4 500 лв., което реално е препятствие на достъпа до съд за много български граждани“, обърна се Манолова към присъстващите над 100 граждани на срещата.

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков подкрепи казаното от омбудсмана и посочи, че е нужен цялостен анализ и допълнителни становища от отговорните институции, включително и експертиза от хидрогеолози.

Последно променена в Сряда, 15 Ноември 2017 09:26

Оставете коментар