Очакват се още кандидатури за нов председател на СГС Избрана

Понеделник, 13 Ноември 2017 08:54 Написана от  Публикувана в Гилдия

Още една или две кандидатури за председател на Софийския градски съд (СГС) се очаква да бъдат издигнати преди края на изтичащия днес срок за номинации пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това съобщава сайтът "Правен свят".

 

За момента кандидатите са двама: съдия Евгени Георгиев, който се самопредложи и издигнатата от половината от имащите право на глас съдии от Градския съд Величка Цанова. Опитите на съсловна магистратска организация да предреши избора на нов административен ръководител на най-големия окръжен съд у нас, още с номинациите, може да бъде пресечен, ако днес има нови кандидати. Тъй като няма насрочено заседание на Общото събрание на СГС, то вариантите за предлагане на кандидати, според Закона за съдебната власт (ЗСВ), са останалите два – самономиниране или издигане от министъра на правосъдието.

Ако кандидатурата на съдия Евгени Георгиев може да се приема за изненадваща, то тази на Величка Цанова бе предизвестена, коментира още "Правен свят". За номинирането на Цанова съдиите от Градския съд са знаели много преди да се проведе самото Общо събрание, на което нейната кандидатура формално бе верифицирана. Преди шест години Цанова отново бе кандидат за председател на СГС и отново бе подкрепяна от същата магистратска организация, която неофициално стои и зад настоящето й включване в процедурата. Неизбирането на Цанова през 2011 г. от тогавашния състав на ВСС стана повод съдийката да обжалва процедурата първо у нас, а след това и пред Европейския съд за правата на човека, където неин представител бе адвокат Ина Лулчева. Българският Върховен административен съд (ВАС) и съдът в Страсбург, обаче, не намериха нарушения и Цанова остана редови съдия в СГС, който е ръководила временно след избирането на Георги Колев за председател на ВАС.

Очаква се след като станат известни всички кандидати за ръководител на изключително важната съдебна инстанция, те да бъдат изслушани на Общо събрание на СГС. След това Съдийската колегия има право да вземе решение, което може да се съобрази с мнението на мнозинството от съдиите от СГС, но може и да го игнорира.

До процедурата по избор на нов председател на СГС, която е втора в рамките на последните по-малко от три години, се стигна след изненадващия отказ на досегашния административен ръководител Калоян Топалов да изпълнява задълженията си и желанието му да напусне съдебната система. До последно Топалов се ползваше с пълна подкрепа на председателя на ВКС Лозан Панов, централите на извънпарламентарни партии и определени икономически кръгове.

Оставете коментар