Георги Колев не вижда проблем сегашният състав на ВСС да избере заместника му Избрана

Четвъртък, 14 Септември 2017 12:19 Написана от  Публикувана в Гилдия

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев не вижда причина, поради която новият състав на ВСС да избере негов наследник, пише "Правен свят".

"Не виждам причина за подобно тълкуване. Доколкото е налице един законов мандат на ВСС, който изтича на 3 октомври, няма никаква причина да се мисли за това. До кой момент от мандата си следващият ВСС би могъл да избере председател при наличието на различен срок на мандата – 5 и 7 години. Ако го избере на третата година, дали не остават по-малко от седем години? Така че подобно тълкуване…", заяви днес Колев преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Коментарът му бе по повод изявлението на президента Румен Радев от вчера по Нова ТВ. Държавният глава посочи, че от чисто процедурна гледна точка беше редно новият състав на ВСС да избере председател на Върховния административен съд, защото за първи път е избран пряко от магистратите. Попитан дали ще подпише указа за назначаване на Георги Чолаков за шеф на ВАС Георги Чолаков, президентът заяви, че в момента проучва въпроса. "Това е много важен въпрос и трябва време за неговото решаване", каза още държавният глава.

В понеделник ВСС избра Чолаков за председател на ВАС с 20 гласа. На следващия ден решението и протокола от изслушването бяха изпратени на президента за издаване на указ за назначаването на Чолаков. Срок за това няма.

Оставете коментар