Лозан Панов: Има достатъчно органи за борба с корупцията, защо не работят? Избрана

Петък, 08 Септември 2017 15:52 Написана от  Публикувана в Гилдия

"Създаването на още един антикорупционен орган с дублиращи функции в страната, без ясни механизми за контрол и отчетност, цели само заобикаляне на основната тема - реформа на прокуратурата.

Основният дебат в темата за корупцията трябва да премине през това, че има достатъчно органи в рамките на държавата, но въпросът е защо тези органи не вършат своята работа. Създаването на нова структура без дори да се пита колко ще струва един такъв орган, извинете, но намирам, че отново се прави за мониторинговия доклад".

Това каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов след среща с лидера на БСП Корнелия Нинова и депутати от левицата, на която обсъдиха законопроекта за борба с корупцията на социалистите.

Идеята на левицата е да се създаде агенция, която да има разследващи функции, нейният председател да се посочва от президента, а членовете – от парламента.

БСП не споделя идеята за реформа на прокуратурата, стана ясно от думите на Корнелия Нинова. "Оставаме на различни позиции по отношение на прокуратурата. Г-н Панов смята, че трябва да се направи по-комплексна реформа и тя да обхваща и промяна в прокуратурата, което минава през промяна на Конституцията", обясни тя, но добави, че БСП не споделя това мнение. Имаме политическо решение да не се отваря темата, да не се променя Конституцията, заяви Корнелия Нинова (видео с изказването й, публиквано на Фейсбук страницата на Агенция "Фокус" може да видите след материала - б.а.).

Иначе според председателя на ВКС основният въпрос, който трябва да се постави е, че и сега има институции, които са компетентни за разследвания на корупционни действия, извършват аналитични функции и имат достатъчен експертен потенциал, но не го правят. Защо, попита той. "С какво ще се промени всичко в страната на тема корупция със създаването на още един такъв орган. Същото е мнението ми спрямо законопроекта на ГЕРБ. Ако дебатът се води на тема кой ще назначава директора на тази служба, дали ще има разследващи или неразследващи функции, това е второстепенен дебат. За създаването на нова институция - никой не отговаря на въпроса колко ще струва това на данъкоплатеца", посочи още председателят на ВКС (видео с изказването му, публиквано на Фейсбук страницата на Агенция "Фокус" може да видите след материала - б.а.). Според него погледнато отстрани темата кой ще назначава този орган и за БСП, и за ГЕРБ изглежда като борба за още един властови ресурс в държавата.

Лидерът на БСП не вижда дублиране на работата на другите антикорупционни органи с тяхното предложение, напротив, смята, че идеята им привнася нещо ново, а именно възможността агенцията да разследва. Тези органи досега се занимават със събиране на информация, но не правят разследване, обясни Нинова. "Лозан Панов предложи да направим анализ защо сегашните органи, които имат отношение към корупцията, не работят. Представихме позицията си, че не всички трябва да бъдат поставяни под един знаменател, някои имат по-добри резултати, други - не", каза лидерът на левицата. На въпрос как ще коментира определението на Лозан Панов, че създаването на антикорупционен орган изглежда като борба за власт между БСП и ГЕРБ, тя посочи: "Съвсем директно и много искрено заявих, че не споделяме такова мнение. Той дори каза, че се прави заради предстоящия доклад. Ако управляващите искат преди доклада да демонстрират, че вършат нещо, то това не може да бъде аргумент за опозицията, аргументите ни са принципни", каза още лидерът на БСП.

Иначе Панов и Нинова били на едно мнение по други два въпроса – че не е противоконституционно и е добре президентът да определя председателя на антикорупционната агенция и че е важно, че органът ще има разследващи функции. По тези две неща сме на едно мнение, особено за разследващите функции, обясни лидерът на БСП.

Шефът на ВКС каза на свой ред: "Няма законова пречка това да прави президентът. Той е равно отдалечен от всички власти и органът, който се опитва да бъде създаден ще разследва включително представители на парламента. Едно е отговорността да се поеме от един колективен орган, друго е да се поеме еднолично от някой, който ще носи отговорност и за това, което е предложил като назначение".

"Този орган, ако се създаде, би трябвало да има разследващи функции. Всякакъв страх, че ще използват СРС-та и няма да има контрол са неоснователни", каза още председателят на ВКС.

Материалът е препечатан от "Правен свят"

Оставете коментар