Съдът с решение: Стипендиите за циганчета са дискриминация Избрана

Понеделник, 21 Януари 2019 10:48 Написана от  Публикувана в Съд

Стипендиите, които министерството на образованието и Ромският образователен фонд предоставят в продължение на две години на цигански ученици, са дискриминиращи спрямо останалите деца. Становището е на Софийския административен съд, който е отменил решението

на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от 12 юли 2018 г., според която няма дискриминация в предложението да се отпускат тези стипендии. Съдът връща на КЗД казуса за ново произнасяне.

Информацията беше споделена от неправителствената организация “Азбукари” и вестник "Сега". "Азбукари" водят съдебно дело още от 2016 г., когато по времето на министър Меглена Кунева започна проектът на МОН и Ромския фонд. По него се предвиждаха стипендии от по 30 евро на циганчета, които имат успех над 3.50. Целите му бяха задържане на ромските ученици в средното образование, повишаване на резултатите им, както и увеличаване на броя на кандидат-студентите роми. Планирани бяха общо 1200 стипендии за 700 ромски ученици от 9-и до 12-и клас, финансирани с 561 хиляди евро. 60% от средствата бяха от Ромския фонд, а 40 на сто - от МОН.

Масово обаче родители се разгневиха, защото според тях проектът дискриминира децата с различен произход от ромския. От МОН опитаха да потушат напрежението, съобщавайки, че частта от финансирането, което дава министерството за проекта, ще се използва не за стипендии, а за менторите на учениците. Майки и бащи от Добрич обаче продължиха дни наред да излизат на протести, след което заведоха жалба в КЗД. Решението на комисията бе, че няма дискриминация. Същото направиха и от сдружение "Азбукари", които продължиха инициативата и сезираха повторно комисията. През юли 2018 г. комисията отново постанови, че няма дискриминация в това да се дават стипендии за циганските ученици.

С решението си от 10 декември м.г. обаче Софийският административен съд върна казуса на комисията за ново разглеждане с мотива, че в случая става дума за пряка дискриминация. Сравнявайки един ученик от ромски произход и един от различен произход, които имат еднакъв успех, например от 3.50 до 4.49, "ученикът от ромски произход ще получи стипендия, за да продължи да се обучава, а ученикът от различен произход няма да получи нищо и ще трябва да продължи да учи единствено по собствено желание", пишат съдиите. "Описаното представлява и следва да се тълкува като осъществена пряка дискриминация на основата на защитен признак „етническа принадлежност", категорични са те. От съда подкрепят мерките за стимулиране на деца при обучението им, но това според тях не бива да става на расова, етническа, религиозна или друга основа.

Оставете коментар