Делото срещу Анита Мейзер стигна до Върховния касационен съд

Вторник, 15 Януари 2019 10:39 Написана от  Публикувана в Съд

Делото срещу бившата миска Анита Желева, по-известна като Анита Мейзер, достигна последна инстанция и е насрочено за разглеждане от Върховния касационен съд (ВКС) на 18 януари, петък, съобщиха от институцията.

Тя е подсъдима, че е убила по непредпазливост съпруга си Николай Димов и след това предложила подкуп от 30 000 евро на полицай, за да не бъде арестувана.

Делото е образувано по касационен протест на Апелативна прокуратура – Варна, касационна жалба на подсъдимата Анита Мейзер и касационни жалби на частния обвинител и граждански ищец Петранка Д. против решението на Апелативният съд във Варна от 21 август 2018 година да намали на 3 години затвор присъдата на признатата за виновна в убийство по непредпазливост на съпруга си и за подкуп.

С присъда от 23 октомври 2017 г. на Окръжен съд – Варна подсъдимата е призната за виновна в извършването на престъпление по чл. 122, ал. 1 от НК (причинила другиму смърт по непредпазливост) и по чл. 304а от НК (предложила подкуп на полицейски орган, за да не извърши действие по служба). С присъдата на подсъдимата е наложено наказание "лишаване от свобода" в размер на 3 години и 6 месеца за първото престъпление и в размер на 4 години и 6 месеца и наказание "глоба" в размер на 8 000 лв. за второто престъпление, като за двете деяния съдът е определил общо най-тежко наказание "лишаване от свобода" в размер на 4 години и 6 месеца, към което е присъединил и глоба в размер на 8 000 лв. Подсъдимата е осъдена да заплати на гражданския ищец обезщетение за претърпени неимуществени вреди в резултат на престъплението по чл. 122, ал. 1 от НК – сума в размер на 150 000 лева.

С въззивното решение наказанието на подсъдимата за първото деяние е намалено на 3 години "лишаване от свобода", а наказанието за деянието по чл. 304а от НК – на 2 години "лишаване от свобода" и "глоба". На основание чл. 23, ал. 1 и ал. 3 въззивният съд е определил едно общо най-тежко наказание за извършените две престъпления "лишаване от свобода" за срок от 3 години, към което е присъединил наказанието "глоба" в размер на 4 000 лева. Намалил е и размера на присъденото в полза на гражданския ищец обезщетение за неимуществени вреди на 100 000 лева. Въззивният съд е потвърдил присъдата в останалата част.

С касационния протест прокурорът прави искане за отмяна на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане от друг въззивен състав. Подсъдимата пък претендира нейното оправдаване изцяло или частично по повдигнатите ú обвинения. Алтернативно се иска намаляване на наложените ú наказания и прилагане на чл. 66 от НК, както и отхвърляне изцяло или намаляване на размера на присъденото обезщетение по гражданския иск, или връщане на делото за ново разглеждане от въззивния съд. С касационните жалби от гражданския ищец и частен обвинител алтернативно се иска отмяна на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд-Варна или увеличаване на присъденото обезщетение за неимуществени вреди до максимално предявения размер.

Оставете коментар