Софийски апелативен съд издаде книга, която описва 140 - годишната му история

Петък, 21 Декември 2018 16:12 Написана от  Публикувана в Съд

Софийски апелативен съд (САС) издаде илюстрована хроника, в която е описана 140-годишната история на институцията. Книгата се състои от три части, като първата описва периода от създаването на съда през 1878 г. до 1947 г. Втората обхваща времето, след възстановяването му през 1998 г.

до днес, а третата съдържа снимков материал.

"Преди всичко искам да благодаря на Висшия съдебен съвет, който отпусна средства за отбелязването на 20-годишнината от възстановяването на Софийски апелативен съд и на 140 години от основаването му и благодарение на който стана възможно издаването и на тази илюстрована хроника. Искам да кажа, че това е единствената книга до този момент, в 140-годишната история на Софийски апелативен съд, с малко прекъсване, която е посветена на тази институция", заяви председателят на съда Даниела Дончева, цитирана от "Правен свят".

Тя благодари специално на автора на книгата – историкът Павлина Пенкова. "Как стигнахме до нейното име? Тя има опит в издаването на подобни книги, посветени на български институции – Висшият съдебен съвет, Върховният касационен съд и много други институции. Обърнахме се към нея, тъй като изготвянето на подобна книга се оказа непосилно за нас. Проверихме в библиотеката на Върховния касационен съд, в библиотеката на Софийски университет и почти не открихме или открихме много малко информация за Софийския апелативен съд и тогава стигнахме до г-жа Пенкова. Използвам възможността да й благодаря и от мое и от името на всички за труда", допълни Дончева.

Гости на събитието бяха настоящите членове на Висшия съдебен съвет и бивши съдии в САС Севдалин Мавров и Стефан Гроздев, както и редица настоящи и бивши върховни съдии, сред които и настоящият конституционен съдия Павлина Панова.

Оставете коментар