Съдът остави под "домашен арест" шофьора, убил колоездач в Приморско

Четвъртък, 20 Декември 2018 14:08 Написана от  Публикувана в Съд

Бургаският окръжен съд наложи домашен арест на 59-годишния Владимир Колев, обвинен за убийството на 33-годишния Евелин Дуков в Приморско миналия декември, изменяйки сегашната му мярка за неотклонение - "подписка". По тежка мярка поиска адвокатът на семейството на загиналия,

което обаче се надяваше шофьорът да бъде вкаран зад решетките.

Обвияемият не се признава за виновен, твърди, че не е карал той колата, блъснала Дуков и по тази причина делото се разглежда по общия ред, а не по съкратената процедура. "Не съм шофирал колата по време на катастрофата, за която съм подсъдим. Не съм виновен, защото цяла нощ не съм излязъл от базата, в която живеех в Приморско. Явно колата е взел някой друг, но нямам представа кой", заяви Владимир Колев, цитиран от "БНР".

Според адвоката на пострадалото семейство Рожиета Георгиева това е опит за шиканиране на процеса. "Обвинението е доказано, според нас, по безспорен начин, и това всичко е за шиканиране на процеса".

Следващото съдебно заседание е насрочено за 9-и януари. Срещу Колев е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, като предвиденото наказание по закон е от 5 до 20 години затвор.

Преди съдебното заседание близките на загиналия велосипедист Евелин Дуков се събраха пред Съдебната палата и настояха за промени в Наказателния кодекс, справедливо наказание, както и за увеличаване на санкциите за водачите, заловени с алкохол и наркотици в кръвта.

Съпругата на Евелин заяви, че се събира подписка, а хората от цялата страна подкрепят исканията им за по-големи наказания. Протестиращите настояват за минимална присъда от 10 г., а максимална от 30 г. "Жалкото и куриозното в ситуацията е, че жертвите правят всичко възможно да има някаква развръзка, а убиецът е на свобода, работи и е по-облагодетелстван от нас. Каквато и присъда да му дадат, и 20 години, Евелин след 20 години няма да се върне", казва Людмила Дукова – съпруга на Евелин.

"Един апел ще отправим към гражданите, министрите за промяна на наказанията при ПТП с алкохол. Може би трябва да се разгледат и мерките за неотклонение, защото в нашия случай в момента убиецът е на свобода. Има случаи от съдебната практика, които за дребни кражби, хулиганства делата не са тръгнали, убийците продължават да бъдат в затвора", заяви Даниела Анастасова - сестра на загиналия.

Междувременно в Общинския съвет в Царево бе гласувана декларация, която да подкрепи всички хора и техните искания.

На 3 декември 2017г. Евелин Дуков отивал с колелото си от Царево до Приморско при съпругата си. На входа на града е пометен от шофьор, карал в насрещното с 94 км/час. Водачът избягла от мястото на инцидента, а по-късно бе заловен от полицията. Установено е, че е шофирал с 2,7 промила алкохол в кръвта.

Оставете коментар