Десислава Иванчева и Биляна Петрова няма да излязат от ареста Избрана

Четвъртък, 06 Декември 2018 15:02 Написана от  Публикувана в Съд

Десислава Иванчева и Биляна Петрова няма да излязат от ареста. Това решиха трима апелативни спецсъдии, съобщава "Сега". Въпреки че срокът за произнасяне на апелативния спецсъд по мерките за неотклонение изтече в сряда, решението на магистратите не беше обявено вчера.


След като на 16 ноември в рамките на часове реагира на мълниеносния прокурорски протест срещу освобождаването на двете жени от килията под "домашен арест" и спря това определение на съдия Иво Хинов, в сряда апелативните специализирани съдии трябваше да се произнесат дали го потвърждават или отменят. Подобно определение не бе качено на страницата на съда, информация оттам нямаше дали все пак има произнасяне.
На 16 - ти ноември, когато спря освобождаването, втората инстанция обяви, че да се за произнесе по същество, трябва да се изпълнят две процедури - по чл. 342, ал. 2 и по чл. 345 от НПК. Първият текст предвижда седемдневен срок за подсъдимия (след уведомяването му) да възрази срещу частния протест на прокуратурата, вторият дава нов седемдневен срок за произнасяне на въззивния съд. Според данни на апелативния спецсъд частното дело по протеста на прокуратурата срещу "домашния арест" на Иванчева и Петрова (след спирането) е образувано при тях на 28 ноември, а произнасяне трябва да има до 5 декември включително.
Тишината от апелативния съд може би е свързана със заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет днес. В дневния му ред беше включено писмото на 11 апелативни спецсъдии, които се оплакаха от проверката, разпоредена от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов по делата за мерките за неотклонение на отстранения кмет и уволнения зам. - кмет на "Младост". А юристи не изключват забавянето да бъде оправдано именно с тази проверка и изисканите материали от проверяващите, макар че проверката приключи за няколко часа и вече се очакват резултатите ѝ. Пленумът на съвета обаче препрати писмото на съдиите до Съдийската колегия, тъй като прие, че това не е правилно адресирано до тях. "Доколкото ми е известно, апелативният спецсъд още е в структурата на съдилищата", каза по време на заседанието Панов.
Той допусна, че апелативните спецмагистрати са се заблудили от призива на спецпрокуратурата да не дават делата за проверка.
В сряда главният прокурор Сотир Цацаров разкри "сценарий" подсъдимата по делото за корупция Десислава Иванчева да бъде изкарана жертва на правосъдието. Обвинителят обаче не посочи нито кой точно стои зад този сценарий, нито каква е крайната му цел. Ден по - рано той и вътрешният министър провалиха среща при правосъдния министър Цецка Цачева, на която трябваше да бъдат обсъдени условията в ареста, при които държат Иванчева и Петрова.

Оставете коментар