Бургаски районен съд отново ще заседава по делото срещу граничарите

Петък, 09 Ноември 2018 09:21 Написана от  Публикувана в Съд

Днес (9 ноември) Бургаският районен съд ще заседава по делото срещу българските граничари, предаде БГНЕС. Делото е образувано по поръчка на Турския наказателен съд, но предното заседание, в което показания трябваше да дадат четирима български граничари, бе отложено.

Те са обвинени от турската страна за смъртта на турски рибар край Резово през 2008 година. Делото беше отложено, за да се приложат към него пълният обем от писмени доказателства, за да се осигури правото на защита на българските гранични служители.

Михаил Цонков, Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са привлечени като обвиняеми от турските съдебни власти за съучастие в престъпление за причиняване на смърт поради небрежност, причиняване на леко нараняване и увреждане на имущество, според действащото законодателство в Република Турция. Районен съд - Бургас бе предоставил тримесечен срок и възможност на подсъдимите лица да се запознаят с обвинението и да изградят защитни тези, на основание чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека. През 2008 година българската военна прокуратура прекрати делото срещу Михаил Цонков за смъртта на турски бракониер край Резово. Разследващите бяха категорични, че инцидентът е нещастен случай. През 2014 година Европейският съд в Страсбург се произнесе в полза на България по дело, заведено от роднините на загиналия Ялчин Ерджан. Сега събраните томове с доказателства от Районния съд в Бургас ще бъдат изпратени на турската страна. В съдебното заседание днес защитниците на подсъдимите поискаха да им се предостави още време, да се запознаят с писмените доказателства, касаещи наказателното производство. Съдът, като взе предвид направеното искане и изслуша становището на представителя на Районна прокуратура – Бургас и като съобрази разпоредбата на чл. 9 от Договора за правна помощ по граждански и наказателни дела, от 1976 г., между Народна Република България и Република Турция, съгласно който замолената договаряща страна изпълнява съдебната поръчка в съответствие със своето законодателство, намери, че направеното искане следва да бъде уважено, с оглед гарантиране правата на подсъдимите, съгласно българското законодателство. Съгласно чл. 55 от НПК, подсъдимите лица имат право да научат за какво престъпление са привлечени в това им качество и въз основа на какви доказателства; да се запознаят с делото.

 

Оставете коментар